Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Zelenski mulțumește Irlandei | Italia propune un plan pentru încheierea războiului din Ucraina

Război în Ucraina | Zelenski mulțumește Irlandei | Italia propune un plan pentru încheierea războiului din Ucraina

Război în Ucraina, ziua 86. Armata ucraineană a respins 16 atacuri ruseşti în ultimele 24 de ore, în regiunea Lugansk şi Donesk. Peste 20 de blindate ruseşti şi 8 tancuri au fost distruse. Regiunea industrială ucraineană Donbas, centrul recentelor ofensive ruse, a fost distrusă, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Război în Ucraina | Zelenski mulțumește Irlandei | Italia propune un plan pentru încheierea războiului din Ucraina
Sursa foto: Twitter @Kozatsky_D, Wikipedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Mai 2022   •   22:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

 • SUA trimite sistemele de apărare aeriană Patriot în Ucraina
 • Italia are un plan pentru încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina
 • Nou moment al adevărului la televiziunea din Rusia: "Armata Ucrainei, printre cele mai puternice din lume!"
 • Imagini dramatice postate de un soldat de la Azovstal înainte de a se preda rușilor
 • Rușii incendiază comisariatele militare pentru a nu fi luați la război
 • Oficialii americani iau în calcul să furnizeze armatei ucrainene rachete anti-navă avansate
 • 13 civili, uciși în Lugansk după bombardamentele rusești
 • A început procesul de mutilare teritorială a Ucrainei
 • În Donbas este „iadul”, afirmă Zelenski, pe fondul intensificării presiunilor Rusiei
 • Consilierul lui Zelenski a declarat că negocierile cu Rusia nu s-au încheiat
 • Senatul SUA aprobă planul de asistentă destinat Ucrainei, în valoare de 40 de miliarde de dolari
 • Rușii, pe cale să încercuiască complet Severodonețk și să își impună controlul total în Lugansk
 • Vladimir Putin a decapitat conducerea armatei și a dat liber la jaful cerealelor. Este strategia care arată că Rusia a pierdut războiul, spune spionajul britanic
 • Moscova șantajează Occidentul:deschiderea porturilor din Ucraina ar necesita revizuirea sancțiunilor împotriva Rusiei

Update 20 mai, 22:30 SUA trimite sistemele de apărare aeriană Patriot în Ucraina

Un pachet de ajutor de 40 de miliarde de dolari din Statele Unite prevede transferul sistemelor moderne de apărare aeriană american Patriot în Ucraina.

Proiectul de lege, aprobat joi cu 86 de voturi pentru 11, prevede asistență militară universală de 20 de miliarde de dolari, care este de așteptat să finanțeze transferul de sisteme de arme avansate, cum ar fi sistemele de apărare aeriană Patriot și artileria cu rază lungă.

Update 20 mai, 18:00 Italia are un plan pentru încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina

Guvernul Italiei a propus Naţiunilor Unite crearea unui grup internaţional pentru facilitarea negocierilor în vederea unui armistiţiu general în Ucraina şi a unui acord de pace cu Rusia, a anunţat vineri ministrul de Externe de la Roma, Luigi Di Maio.

"Propunem constituirea unui grup internaţional pentru facilitarea ajungerii la un armistiţiu. Acest grup ar urma să fie format din organizaţii internaţionale precum Naţiunile Unite, Uniunea Europeană şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)", a declarat vineri Luigi Di Maio.

Update 20 mai, ora 16.30  Zelenski e recunoscător Irlandei

”Irlanda a ajutat Ucraina încă din primele zile de război. Sunt recunoscător Preşedintelui Camerei Superioare a Parlamentului Irlandez, Mark Daly, şi Preşedintelui Camerei Inferioare a Parlamentului, Sean O’Farrill, pentru vizitarea şi sprijinirea suveranităţii statului nostru!”,  a subliniat preşedintele

Update 20 mai, ora 16:00 Denis Prokopenko și Sviatoslav Palamar, comandantul și, respectiv, comandantul adjunct al batalionului "Azov", au transmis, la distanță de câteva ore, mesaje din care reiese că efortul de apărare la Azovstal a încetat și că este "în desfășurare" o operațiune în zona acestui obiectiv.

Update 20 mai, ora 14:00 Un nou "moment al adevărului", care contrazice linia oficială a propagandei Kremlinului, a avut loc la câteva zile după afirmațiile-șoc ale colonelului în retragere Mihail Hodarenok.

Parlamentarul rus Franț Klințevici a spus televiziunea rusă de stat că progresul Moscovei în Ucraina este întârziat de luptele cu "soldați care au exact aceeași mentalitate ca a noastră (a rușilor, n.r.)", relatează BBC.

Mai temperat decât s-a arătat colonelul în retragere la postul TV Rusia 1, Klințevici a estimat că "operațiunea specială" din Ucraina continuă cu "anumite dificultăți" și a numit  armata ucraineană "una dintre cele mai puternice și mai bine antrenate din lume".

Update 20 mai, ora 13:00 Un combatant ucrainean de la uzina Azovstal din Mariupol a postat pe rețelele de socializare fotografii și un ultim mesaj din care reiese că urmează să se predea rușilor.

Nu a fost clar imediat ce s-a întâmplat cu acest combatant. E vorba despre Dmitro Kozațki (Orest).

În timp ce se afla încă în interiorul uzinei încercuite de ruși, Kozațki a scris și distribuit pe Twitter următorul text: "Asta este. Mulțumesc pentru adăpost, Azovstal. Locul morții și al vieții mele".

Mesajul conține un link pentru descărcarea fotografiilor la rezoluție mare, realizate în interiorul Azovstal.

Azovstal este ultimul bastion al rezistenței ucrainene în Mariupol, obiectivul fiind bombardat constant de forțele ruse.

Din data de 16 mai, luptătorii ucraineni din uzină au început să depună armele și să se predea, fiind duși cu autobuzele în teritoriile controlate de separatiștii pro-ruși.

Update 20 mai, ora 11:00 Mai multe atacuri cu sticle incendiare asupra comisariatelor militare din Rusia au avut loc pe parcursul acestei luni.

Oleksii Gromov, adjunctul șefului operațiunilor principale din cadrul Statului Major General, a declarat că au existat în total cel puțin 12 cazuri de incendiere deliberată a comisariatelor militare, dintre care cinci au avut loc săptămâna trecută.

Autoritățile au prins în flagrant doi tineri de 16 ani într-o localitate din regiunea Moscova, fapt ce arată că cetățenii ruși sunt probabil responsabili pentru atacurile asupra comisariatelor militare.

Update 20 mai, ora 10:15 Bombardamentele rusești în regiunea Lugansk din estul Ucrainei au ucis 13 civili în ultimele 24 de ore, a declarat șeful Administrației Militare Regionale, Serghei Gaidai, citat de Reuters.

Dintre victime, 12 oameni au fost uciși în orașul Severodonețk, unde un atac rusesc a fost respins, a precizat oficialul ucrainean.

Severodonețk este foarte important din punct de vedere strategic pentru Moscova.

Controlul asupra acestui oraș ar permite Rusiei să avanseze spre vest și să facă legătura cu trupele care încearcă să preseze apărarea ucraineană la sud-est de Izium.

Update 20 mai, ora 10:00 Reuters citează oficiali ai administrației Biden, potrivit cărora SUA ar putea oferi rachete Boeing Harpoon și NSM (Naval Strike Missile), cu care Kiveul să atace Flota rusă din Marea Neagră, care blochează în prezent porturile ucrainene.

Se estimează că, utilizând aceste arme, forțele ucrainene ar putea determina navele Moscovei să părăsească zona, ceea ce ar permite reluarea transporturilor de cereale și alte produse agricole.

Aproximativ 20 de nave ale Marinei militare ruse, inclusiv submarine, sunt active în regiune, potrivit unor oficiali britanici din domeniul apărării, citați de BBC.

Update 20 mai, ora 08:30 Regiunea orașului ucrainean Herson, ocupat de forțele Moscovei încă de la începutul invaziei, va fi în curând integrată "pe deplin" în Rusia.

O declarație în acest sens a fost făcută de Volodimir Saldo, guvernatorul regional instalat de ruși după ce au preluat controlul asupra zonei, la începutul lunii martie.

Adjunctul său, Kirill Stremousov, a precizat că rezidenții vor putea solicita cetățenia rusă în următoarele săptămâni, "când situația se va stabiliza".

Update 20 mai, ora 07:15 Regiunea industrială ucraineană Donbas, centrul recentelor ofensive ruse, a fost distrusă, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în timp ce unele dintre cele mai bogate țări din lume s-au angajat să susțină Kievul cu miliarde de dolari, relatează Reuters.

De când s-a îndepărtat de capitala Ucrainei, Rusia folosește artileria și blindatele pentru a încerca să captureze mai mult teritoriu în Donbas, format din zonele Donețk și Luhansk, pe care Moscova le revendică în numele separatiștilor.

"Ocupanții încearcă să exercite și mai multă presiune. Acolo este un iad - și nu este o exagerare", a declarat Zelenski într-o alocuțiune de joi seara.

"(Există) lovituri constante asupra regiunii Odesa, asupra orașelor din centrul Ucrainei. Donbasul este complet distrus", a spus el.

Moscova își numește invazia o "operațiune militară specială" pentru a scăpa Ucraina de fasciști, o afirmație despre care Kievul și aliații săi occidentali spun că este un pretext nefondat pentru un război neprovocat.

În timp ce invazia se apropie de împlinirea a trei luni, Senatul american a aprobat un nou ajutor de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, cel mai mare pachet de ajutor american de până acum.

Grupul celor șapte națiuni bogate a convenit, de asemenea, să ofere Ucrainei 18,4 miliarde de dolari. Ucraina a declarat că banii vor accelera victoria asupra Rusiei și sunt la fel de importanți ca "armele pe care le furnizați".

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat reporterilor: "Mesajul a fost: "Suntem alături de Ucraina. Ne vom uni cu resursele de care au nevoie pentru a trece peste asta'".

Casa Albă lucrează pentru a oferi rachete avansate anti-navă luptătorilor ucraineni pentru a ajuta la înfrângerea blocadei navale a Rusiei.

Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat Rusia că folosește alimentele ca armă, ținând "ostatice" proviziile nu doar pentru ucraineni, ci și pentru milioane de oameni din întreaga lume. Războiul a dus la creșterea prețurilor globale la cereale, uleiuri de gătit, combustibil și îngrășăminte.

Într-un alt semn al acțiunii occidentale care afectează economia rusă, cinci vicepreședinți străini ai Rosneft din Rusia au demisionat din cauza sancțiunilor UE care interzic cetățenilor europeni sau rușilor care locuiesc în UE să lucreze la compania petrolieră.

UE a declarat că analizează modalitățile de utilizare a activelor înghețate ale oligarhilor ruși pentru a finanța reconstrucția Ucrainei, în timp ce Statele Unite nu au exclus o eventuală aplicare de sancțiuni asupra țărilor care cumpără petrol rusesc.

Dar diviziunile din cadrul NATO sunt, de asemenea, vizibile, Turcia opunându-se aderării Suediei și Finlandei la alianță. Ankara acuză cele două state nordice că adăpostesc militanți kurzi, dar președintele american Joe Biden și liderii europeni au declarat că sunt încrezători că preocupările Turciei pot fi soluționate.

Biden, care i-a primit la Casa Albă pe premierul suedez Magdalena Andersson și pe președintele finlandez Sauli Niinisto, a declarat reporterilor: "Cred că vom fi în regulă."

Niinisto a declarat că Finlanda se va angaja să asigure securitatea Turciei, adăugând: "Nu vom avea probleme: "Condamnăm terorismul în toate formele sale și suntem angajați activ în combaterea acestuia".

Săptămâna trecută, Rusia și-a asigurat cea mai mare victorie de la începutul invaziei, Kievul anunțând că a ordonat garnizoanei sale dintr-o oțelărie din Mariupol să se retragă, după un asediu îndelungat.

Cu toate acestea, forțele ruse au fost respinse de la periferia celui de-al doilea oraș ca mărime, Harkov. Ucraina afirmă că a recucerit 23 de așezări din apropierea Harkovului în ultimele două săptămâni.

În Mariupol, rezultatul final al celei mai sângeroase bătălii din Europa din ultimele decenii a rămas neclar, existând incertitudini cu privire la soarta a sute de apărători ucraineni.

Moscova a declarat joi că 1.730 de luptători ucraineni s-au predat până în prezent, dintre care 771 în ultimele 24 de ore.

Oficialii ucraineni, care au discutat un schimb de prizonieri, au refuzat să comenteze, spunând că ar putea pune în pericol eforturile de salvare.

Joi târziu, Sviatoslav Palamar, adjunctul șefului Regimentului Azov care apără oțelăria, a publicat o înregistrare video de 18 secunde în care a declarat că el și alți comandanți se află încă pe teritoriul uzinei.

"O anumită operațiune este în desfășurare, ale cărei detalii nu le voi dezvălui", a spus el.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii, cu sediul în Elveția, a declarat că a înregistrat sute de prizonieri de la uzină, deținuți în prezent de Rusia, dar nu a oferit un număr precis.

Liderul separatiștilor susținuți de Rusia care controlează zona a declarat că aproape jumătate dintre luptători au rămas în interiorul oțelăriei. Răniții au primit tratament medical, în timp ce cei care erau apți au fost duși într-o colonie penală și sunt tratați bine, a spus el.

Update 20 mai, ora 00:00 Consilierul lui Zelenski: ”Negocierile cu Rusia nu s-au încheiat, vor avea loc dacă va fi necesar”

Mikhailo Podoliak a spus că ” Rusia trebuie să înțeleagă că nu va câștiga acest război”.

”Trebuie să înțeleagă că toată lumea va pierde ca urmare a acestui război, așa că trebuie să-i pună capăt”

Război în Ucraina, 19 mai, 2022 Senatul SUA aprobă planul de asistenţă destinat Ucrainei, în valoare de 40 de miliarde de dolari

Război în Ucraina, 18 mai 2022 Forțele armate ucrainene spun că au recucerit mai mult teritoriu în Harkov 

Război în Ucraina, 17 mai 2022 Vladimir Putin: "Unii membri ai UE nu pot fără petrol rusesc!" | Atac cu rachete în apropiere de Kiev

Război în Ucraina, 16 mai 2022  Putin încearcă să intensifice capacitățile militare ale aliaților Rusiei pentru a lupta împotriva NATO

Război în Ucraina,15 mai Rusia pierde zone importante, însă lansează noi atacuri cu rachete din Marea Neagră

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Artiștii trupei Coldplay „au fost șocați” de huiduielile la adresa lui Babasha
x close