Antena 3 CNN Externe Planul SUA: să înarmeze Ucraina cu rachete Harpoon și NSM, pentru a distruge flota rusă din Marea Neagră

Planul SUA: să înarmeze Ucraina cu rachete Harpoon și NSM, pentru a distruge flota rusă din Marea Neagră

Oficialii americani iau în calcul să furnizeze  armatei ucrainene rachete anti-navă avansate.

Planul SUA: să înarmeze Ucraina cu rachete Harpoon și NSM, pentru a distruge flota rusă din Marea Neagră
Sursa foto: Boeing.com / Wikipedia
de Adrian Iclozan    |    20 Mai 2022   •   09:48

Reuters citează oficiali ai administrației Biden, potrivit cărora SUA ar putea oferi rachete Boeing Harpoon și NSM (Naval Strike Missile), cu care Kiveul să atace Flota rusă din Marea Neagră, care blochează în prezent porturile ucrainene.

Se estimează că, utilizând aceste arme, forțele ucrainene ar putea determina navele Moscovei să părăsească zona, ceea ce ar permite reluarea transporturilor de cereale și alte produse agricole.

Aproximativ 20 de nave ale Marinei militare ruse, inclusiv submarine, sunt active în regiune, potrivit unor oficiali britanici din domeniul apărării, citați de BBC.

Rachetele menționate de Reuters sunt dispozitive proiectate, în principal, să fie lansate de pe mare.

Cum arată și ce performanțe au rachetele Harpoon și NSM

Racheta Harpoon (foto următoare) a fost dezvoltată inițial pentru Marina SUA, dar în 1983 a fost adaptată pentru a fi lansată de pe bombardierele B-52H.

Este un sistem anti-navă care poate fi utilizat pe orice vreme, care zboară aproape de suprafața mării pentru a evita detecția și care beneficiază de ghidaj radar activ.

Producătorul Boeing o descrie drept "cea mai de succes rachetă anti-navă din lume", aflându-se în serviciul forțelor armate din peste 30 de țări.

A fost modernizată de-a lungul anilor și este acum disponibilă sub forma modelului Harpoon Block II.

Harpoon Block II are o rază de acțiune de 124 de kilometri lansată de pe navă, și de 220 de kilometri, lansată din avion.

Are dimensiuni între 3,8 și 4,6 metri, un diametru de 34 de centimetri și o greutate de aproape 700 de kilograme.

Este un proiectil subsonic, cu o viteză de 0,71 Mach (864 km/h).

Poartă o încărcătură explozibilă de aproximativ 220 de kilograme.

Racheta anti-navă NSM (foto următoare) a fost dezvoltată de Norvegia și se află inclusiv în dotarea forțelor armate americane.

Este o rachetă anti-navă ce poate fi lansată și de pe uscat.

Zboară la viteze subsonice, are o rază de acțiune de 185 de kilometri și transportă o încărcătură explozivă de 125 de kilograme.

Măsoară 3,95 metri în lungime și cântărește 410 kilograme.

Putin a dat liber la furtul grâului din Ucraina

Înainte de război, sute de mii de tone de cereale plecau din porturile ucrainene către toate țările lumii.

În prezent, din cauza blocadei rusești din Marea Neagră, docurile sunt goale. Iar blocada nu este singurul mod în care rușii provoacă o criză alimentară.

Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, rușii au furat aproximativ 400 de mii de tone de cereale de la fermierii ucraineni din teritoriile ocupate.

CNN a obținut imagini din Melitopol, în care apar camioane rusești marcate cu litera Z. 

Acestea sunt încărcate cu cereale și se îndreaptă către Crimeea, teritoriul anexat de Moscova în 2014.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski îi acuză pe ruși de terorism alimentar.

"Aceasta nu este o lovitură doar la adresa Ucrainei. Fără exporturile noastre agricole, zeci de ţări din diverse regiuni ale lumii au ajuns la limita deficitului alimentar", arată președintele ucrainean.

O navă încărcată cu grâu furat din Ucraina a ancorat în ... Siria

Jurnaliștii CNN au identificat, pe baza imaginilor din satelit, nava rusească Matros Poznik, implicată în transportul cerealelor furate.

Pe 29 aprilie, nava se afla în portul Sevastopol din Crimeea.

După ce a fost încărcat cu aproximativ 27.000 de tone de cereale, vasul a plecat prin strâmtoarea Bosfor spre Alexandria, în Egipt.

Pentru că nu i s-a permis accesul şi-a continuat drumul către Beirut, în Liban.

Pentru că nici acolo nu a putut ancora, Matros Poznik şi-a continuat drumul către portul Latakia din Siria unde, pe 8 mai, a putut, în sfârșit, să descarce cerealele.

Prețul grâului a crescut cu peste 60% de la începutul anului

"În această situație, țările din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord nu au de ales. Și vor importa cereale de oriunde este posibil. Cred că este furt sprijinit de stat al bunurilor ucrainene, al cerealelor ucrainene", spune Oleg Nivieski, profesor la Institutul Economic din Kiev.

"Pentru Rusia furtul de grâu şi ale cereale în timpul războiului s-ar putea dovedi profitabil. Prețul grâului a crescut cu mai mult de 60% de la începutul anului, după invazia declanșată la 24 februarie.

Cât de valoroasă este această marfă? Grâul se tranzacționează în acest moment la aproximativ 400 de dolari tona pe piețele mondiale.

Pentru că rezervele mondiale se epuizează iar prețurile continuă să crească, există temeri că războiul va provoca o criză alimentară pe întreaga planetă.

Ministrul german de externe spune chiar că Rusia a provocat în mod deliberat un război al cerealelor", concluzionează corespondentul CNN Isa Suares.

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close