Antena 3 Externe Rebelii Kurzi ameninţă cu acte de violenţă în Turcia şi Europa

Rebelii Kurzi ameninţă cu acte de violenţă în Turcia şi Europa

25 Feb 2008   •   10:22
Rebelii Kurzi ameninţă cu acte de violenţă în Turcia şi Europa

În nordul Irakului se intensifică luptele între armata turcă şi rebelii separatişti kurzi. Potrivit unui bilanţ al armatei, până acum au fost ucişi 112 luptători kurzi şi 15 soldaţi. Guvernul irakian cere retragerea cât mai rapidă a trupelor turceşti, în timp ce Partidul Muncitorilor din Kurdistan îşi cheamă adepţii la acţiuni violente în Turcia şi în întreaga Europă. "Dacă ei vor să ne distrugă, tinerii noştri trebuie să facă marile oraşe turceşti de nelocuit. În fiecare noapte, doi tineri pot să dea foc la sute de maşini", a declarat, pe Internet, şeful aripii militare a Partidului Muncitorilor din Kurdistan.

Gruparea de tineret a partidului separatist cheamă şi ea la acte de violenţă în toate oraşele europene unde trăiesc emigranţi kurzi, dar şi în Iran, Irak şi Siria. "Tinerii kurzi trebuie să facă din oraşele europene un infern", proclamă organizaţia. Până acum, kurzii din Turcia au reacţionat doar prin proteste de stradă. O manifestaţie organizată duminică la Malatya a degenerat în confruntări cu poliţia. La Istanbul au avut loc demonstraţii atât împotriva intervenţiei în Irak, cât şi în favoarea ei. Cele două tabere nu au ajuns, însă, la confruntări directe.

Pe teren, luptele par să ia amploare. Statul-major turc susţine însă că "rebelii încearcă să fugă, cuprinşi de panică". Kurzii spun că au doborât un elicopter militar turc, dar armata a confirmat doar prăbuşirea aparatului, din cauze necunoscute, şi moartea celor opt soldaţi de la bord.

Guvernul de la Bagdad a cerut Turciei să înceteze cât mai repede ofensiva, care, în opinia sa, ameninţă suveranitatea Irakului şi stabilitatea întregii regiuni. Ministrul american al Apărării a cerut şi el Turciei să găsească "alte soluţii decât cele militare".

Antena 3

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close