Antena 3 CNN Externe Regele traficului de arme, arestat cu ajutorul ofiţerilor români

Regele traficului de arme, arestat cu ajutorul ofiţerilor români

Regele traficului de arme, arestat cu ajutorul ofiţerilor români
06 Mar 2008   •   22:22
Unul dintre cei mai mari traficanţi de arme din lume, care avea şi afaceri în România, a fost arestat într-un hotel din Bangkok. Rusul Victor Bout, poreclit şi ?Comerciantul Morţii?, a fost prins pe baza informaţiilor oferite de poliţiştii români de frontieră. În urmă cu o lună, ofiţerii români şi americanii de la Antidrog s-au dat drept membri ai unei grupări de gherilă din Columbia, interesaţi să cumpere arme. Au ajuns chiar la negocieri cu Bout şi locotenenţii săi. Dovezile au fost suficiente pentru ca americanii să-l aresteze pe Comerciantul Morţii.

TRAFICANTUL MORŢII ÎŞI FĂCEA TRANZACŢIILE CU AVIOANE ROMÂNEŞTI:

?Nu am făcut niciodată ceva în viaţă pentru care ar trebui să-mi fie frică?. Aşa se lăuda prietenul teroriştilor din toată lumea, în urmă cu 6 ani, în singurul interviu dat vreodată. Joi, Comerciantul Morţii a fost prins într-un hotel din Thailanda. Traficantul de arme a fost capturat în urma unei operaţiuni secrete. În actele oficiale de reţinere scrie clar: Victor Bout, acuzat de vânzarea de arme către o grupare de gherilă din Columbia.

La 42 de ani, Bout este considerat de americani unul dintre cei mai importanţi dealeri de arme din lume. A vândut armament grupărilor teroriste din toată lumea, din Afganistan până în Columbia.

O bună parte din timp, Victor Bout şi-o petrecea în România, la Bucureşti. Avea sediile a două companii de transport aerian chiar în cartierul Băneasa. Între 2001 şi 2004, echipaje româneşti au zburat în Africa şi Orientul Mijlociu pentru companiile deţinute de Bout prin interpuşi. Dovada, documente ONU - care afirmă că echipajele româneşti au transportat arme în zone de conflict ale continentului negru.

Comerciantul Morţii schimba armamentul pe diamante, acestea fiind apoi prelucrate în Europa. ?Este o acuzaţie falsă şi o minciună. Niciodată în viaţa mea nu am atins un diamant şi nu vreau să intru în acest tip de afacere?, declara el.

Comercinatul Morţii a cumpărat şi avioane româneşti, cu ajutorul cărora transporta arme. Le-a cumpărat la preţ de nimic de la statul român. Cel puţin un avion de pe lista neagră a cărăuşiei cu arme a fost ţinut timp de trei ani în baza militară Otopeni. Asta deşi ONU interzicea oricărei ţări să facă afaceri cu el. Lucra în toată lumea, trăia pe picior mare, deşi erau unul dintre cei mai căutaţi furnizor de arme pentru terorişti. Încă de acum doi ani, reporterii Observatorului au dezvăluit legaturile din România şi traficantului rus de armament.

Observator

×
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close