Antena 3 CNN Externe Reprezentantul Rusiei la NATO: Tensiunile actuale amintesc de cele premergătoare Primului Război Mondial

Reprezentantul Rusiei la NATO: Tensiunile actuale amintesc de cele premergătoare Primului Război Mondial

Reprezentantul Rusiei la NATO: Tensiunile actuale amintesc de cele premergătoare Primului Război Mondial
26 Aug 2008   •   17:57

Trimisul Rusiei la NATO susţine că actuala atmosferă politică din Europa reaminteşte de tensiunile existente cu puţin înainte de Primul Război Mondial. Dmitri Rogozin a declarat în numărul de marţi al ziarului RBK Daily că preşedintele georgian Mihail Saakasvili ar putea fi catalizatorul pentru un conflict şi a afirmat că Rusia şi Vestul ar trebui să-şi reevalueze relaţiile pe baze mai pragmatice, informează Reuters.

Rogozin a fost rechemat pentru consultări în urma deciziei NATO de a îngheţa relaţiile cu Moscova după ce aceasta a înăbuşit încercarea lui Saakasvili de a prelua prin forţă Osetia de Sud, regiunea georgiană rebelă.

"În general atmosfera actuală îmi aminteşte de situaţia din Europa din 1914, când, un singur terorist a provocat ciocnirea principalelor puteri mondiale", a declarat Rogozin în ziarul menţionat, citat de Reuters.

"Sper că Mihail Saakasvili nu va rămâne în istorie ca noul Gavrilo Princip", a continuat Rogozin referindu-se la naţionalistul sârb care, în 1914, l-a asasinat pe Franz Ferdinand, Arhiducele Imperiului Austro-Ungar, declanşând în acest fel un război mondial.

"Cât de fragilă şi de plăpândă ar putea părea actuala balanţă de forţe din lume dacă un politician de mâna a treia, cu ambiţii de fuhrer, ar putea să o aducă pe marginea prăpastiei", a precizat Rogozin.

Preşedintele Dmitri Medvedev a ţinut să sublinieze faptul că Rusia nu se teme de perspectiva unor sancţiuni aspre din partea NATO, declarând luni că dacă Alianţa întrerupe cooperarea "nu ni se va întâmpla nimic rău".

Rogozin a declarat că această confruntare diplomatică cu privire la Georgia a fost doar un element dintr-o mai mare problemă politică.

"O Rusie puternică îi sperie pe americani şi pe aliaţii lor. O Rusie slabă îi sperie de asemenea. O concluzie legitimă la toate acestea este că ar fi mai bine să nu existe Rusia", a declarat Rogozin.

"Performanţa bună înregistrată de armata noastră în Osetia i-a impresionat deja pe partenerii noştri. Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a menţine ridicată această impresie şi pentru a pune capăt pentru totdeauna tentaţiei partenerilor noştri de a rezolva orice problemă prin forţă", a mai spus trimisul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin.

Antena3.ro

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close