Antena 3 CNN Externe Republica Moldova a completat şi transmis chestionarul de aderare la Uniunea Europeană

Republica Moldova a completat şi transmis chestionarul de aderare la Uniunea Europeană

Întreaga conducere a Republicii Moldova a fost prezentă în cadrul ceremoniei de înmânare a chestionarului de aderare la Uniunea Europeană. Documentul a fost predat ambasadorului UE la Chişinău, Janis Mazeiks.

Republica Moldova a completat şi transmis chestionarul de aderare la Uniunea Europeană
Sursa foto: Facebook/ Maia Sandu
de Cerasela Stafie    |    22 Apr 2022   •   15:33

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, Igor Grosu, preşedintele Parlamentului, premierul Natalia Gavriliţa, Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe şi Integrității Europene, şi Janis Mazeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova au fost cu toții prezenți la evenimentul prin care chestionarul completat de aderare la Uniunea Europeană a fost predat.

Tot vineri, liderul de Chișinău a convocat şedinţa de constituire a Comisiei pentru Integrare Europeană.  Aceasta coordonează procesul de pregătire a aderării ţării la UE și întruneşte reprezentanţi ai mai multor autorităţi din țară.

”Este un proces complex la care avem foarte mult de lucru. M-am bucurat să aud astăzi din partea Guvernului că suntem gata să transmitem răspunsurile la primul chestionar, pe care l-am primit de la Comisia Europeană acum 11 zile”, a spus Maia Sandu, potrivit Știri.md.

”UE este un proiect al păcii, bunăstării şi prosperităţii şi Republica Moldova, ca o ţară mică şi vulnerabilă, va fi în siguranţă în familia UE. În această familie putem oferi cetăţenilor noştri democraţie consolidată şi bunăstare. Ştim ce avem de făcut”, a adăugat aceasta.

Șefa Executivului Moldovei a mulțumit celor prezenți: ”vrem să aducem Europa la noi acasă. La acest chestionar a lucrat multă lume (...), au fost şi persoane din societatea civilă care au muncit pentru a putea aduce un rezultat”.

Janis Mazeiks, ambasadorul Uniunii Europene, a remarcat rapiditatea cu care autoritățile de la Chișinău și a precizat că este un pas important pentru țelul țării: ”noi aşteptam răspunsurile, pentru că sunt necesare pentru formarea avizului Comisiei Europene. Chestionarul va fi transmis colegilor mei”.

Reacții au venit și de la București. Premierul Nicolae Ciucă a lăudat autoritățile de peste Prut: ”Republica Moldova confirmă încă o dată că angajamentul său european este ferm. Sunt impresionat de mobilizarea guvernului și a administrației din Chișinău pentru a răspunde rapid la prima parte a chestionarului UE”, a scris el pe Twitter.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close