Antena 3 CNN Externe Republica Moldova Actorul și regizorul Ion Ungureanu s-a stins din viață

Actorul și regizorul Ion Ungureanu s-a stins din viață

Actorul și regizorul Ion Ungureanu s-a stins din viață
29 Ian 2017   •   11:52

 Cunoscutul actor şi regizor Ion Ungureanu, fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, ministru al culturii în anii 1990-1994, Artist al Poporului, laureat al Premiului Naţional, s-a stins sâmbătă din viaţă într-un spital din Bucureşti, la vârsta de 81 de ani, în urma unei boli incurabile, informează agenţia oficială moldoveană de presă MOLDPRES. 

"Am aflat cu tristeţe şi cu multă îndurerare vestea despre plecarea către cele veşnice a maestrului Ion Ungureanu şi, fără îndoială, această tristeţe este împărtăşită de o mulţime de oameni din Republica Moldova şi nu numai, dar şi în Federaţia Rusa şi în România. Memoria luminoasă a acestui om va fi păstrată veşnic în ţara noastră, iar autorităţile s-au mobilizat pentru a organiza funeraliile maestrului Ion Ungureanu", a declarat ministrul Culturii, Monica Babuc, conform agenţiei de presă menţionate. 

Ion Ungureanu s-a născut la 2 august 1935 în satul Opaci, raionul Căuşeni. După absolvirea Şcolii medii din Căuşeni, face studii la Institutul Pedagogic Ion Creangă din Chişinău, Facultatea de filologie (1952-1955). În perioada 1955-1960 studiază la Şcoala teatrală 'Boris Şciukin' din Moscova. A urmat cursuri superioare de regie de pe lângă Institutul de artă cinematografică 'A.V. Lunacearski' din Moscova (1963-1964). 

În 1960 îşi începe activitatea la Teatrul 'Luceafarul' din Chişinău, din 1964-1971 fiind prim-regizor al teatrului. Este acuzat de naţionalism şi nevoit să părăsească R.S.S. Moldovenească. Pleacă la Moscova, unde lucrează ca regizor şi actor de teatru şi film. În perioada 1977-1989 este regizor la Teatrul Armatei din metropola rusă. În anii 1980-1989, paralel cu activitatea în teatru şi cinematografie, predă arta actoricească la Şcoala Superioară de teatru 'B. Şciukin'. 

Ion Ungureanu a debutat în cinematografie în anul 1958 în filmul 'Când omul nu-i la locul lui', primul film artistic realizat la studioul "Moldova-film". A jucat în 25 filme. Rolurile sale cele mai cunoscute au fost Boris Grădinaru din 'Când omul nu-i la locul lui' (1958), Sfântul Petru din 'Se caută un paznic' (1967) şi cel din filmul 'Favoritul' (1976). De asemenea, a dublat zeci de filme în limba română. A regizat mai multe filme la televiziunea centrală din Moscova. 

În anul 1989 revine în R.S.S. Moldovenească. După declararea independenţei Republicii Moldova, exercită funcţia de ministru al Culturii şi Cultelor (6 iunie 1990 - 5 aprilie 1994), apoi pe cea de vicepreşedinte al Fundaţiei Culturale Române din Bucureşti (1995-2005). În calitate de ministru, Ion Ungureanu a luat o serie de decizii cum ar fi cea ca timp de doi ani, pentru învăţarea limbii române literare, regizorii basarabeni să lucreze în teatrele din România. El a repus în centrul Chişinăului la locul iniţial statuia lui Ştefan cel Mare. 

Ion Ungureanu a fost distins cu titlurile de Maestru emerit în arte al Federaţiei Ruse (1981), Artist al Poporului din R.S.S. Moldovenească (1989), decernîndu-i-se şi Premiul "Intervidenie" pentru filmul televizat "Lika" (Plovdiv, Bulgaria, 1981) şi Premiul Naţional (1990). Pentru contribuţia substanţială adusă la dezvoltarea artei teatrale, în calitate de actor şi regizor, pentru promovarea culturii naţionale peste hotare, în martie 2009 Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa. Ion Ungureanu a fost, de asemenea, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. A publicat volumul 'Teatrul vieţii mele în trei acte şi fără antracte'. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: actor regizor
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close