Antena 3 CNN Externe Republica Moldova Alegeri în Republica Moldova. Aproape trei milioane de alegători cu drept de vot sunt chemaţi la urne

Alegeri în Republica Moldova. Aproape trei milioane de alegători cu drept de vot sunt chemaţi la urne

Alegeri în Republica Moldova. Aproape trei milioane de alegători cu drept de vot sunt chemaţi la urne
de S.T.    |    24 Feb 2019   •   09:14

Alegeri în Republica Moldova. Aproape trei milioane de alegători cu drept de vot din Republica Moldova sunt chemaţi duminică la urne pentru a alege noul parlament de la Chişinău, în cadrul unui scrutin ce are loc simultan cu un referendum privind reducerea numărului de deputaţi, de la 101 la 61, potrivit mass-media de peste Prut.

Alegeri în Republica Moldova. Un număr de 2.143 de secţii de votare vor fi deschise duminică în 51 de circumscripţii, dintre care 47 pentru rezidenţii din Transnistria (situate pe teritoriul controlat de Chişinău) şi 125 în străinătate. În Italia vor fi deschise 29 de secţii de votare, în România - 12, în SUA - 12, în Federaţia Rusă - 11, în Franţa - 7, în Portugalia - 5, în Spania - 5, în Marea Britanie şi Irlanda de Nord - 4, în Ucraina - 3, în Canada - 3, în Turcia - 3, în Israel - 2, în Belgia - 2, în Cehia - 2, în Belarus - 2, în Germania - 2, în Grecia - 1, în Republica Irlanda - 2 şi câte o secţie de vot în China, Letonia, Azerbaidjan, Polonia, Suedia, Estonia, Lituania, Ungaria, Austria, Bulgaria, Elveţia, Olanda, Qatar, Japonia, Croaţia, Georgia, Emiratele Arabe Unite, Norvegia.

Alegeri în Republica Moldova. Totodată, Ministerul de Externe moldovean a anunţat că numărul buletinelor de vot distribuite în diasporă va fi de 2,5 milioane.

Alegeri în Republica Moldova. Birourile de votareau fost deschise la ora 07:00 şi se vor închide la ora 21:00.

Alegeri în Republica Moldova. Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova alegerile parlamentare se vor desfăşura în baza sistemului electoral mixt de vot, în care deputaţii sunt aleşi concomitent în cadrul unei singure circumscripţii naţionale şi în 51 de circumscripţii uninominale. Mai exact, 50 dintre aceştia vor accede în legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să fie împărţite în funcţie de procentele obţinute de fiecare formaţiune care va trece pragul electoral, iar alţi 51 vor fi aleşi în circumscripţiile uninominale.

O altă noutate a actualului scrutin parlamentar este că se va putea face campanie electorală chiar şi în ziua votului.

La actualul scrutin concurează 14 partide politice şi un bloc electoral. Pentru a accede în parlament, partidele trebuie să depăşească pragul electoral de 6% din totalul de voturi, iar blocurile electorale - 8%.

Alegerile parlamentare din Republica Moldova vor fi monitorizate de peste 4.000 de observatori naţionali şi internaţionali.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: alegeri Republica Moldova
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close