Antena 3 CNN Externe Republica Moldova Analiză cu privire la situația din Republica Moldova: „Bucureștiul este direct afectat de această criză politică”

Analiză cu privire la situația din Republica Moldova: „Bucureștiul este direct afectat de această criză politică”

Analiză cu privire la situația din Republica Moldova: „Bucureștiul este direct afectat de această criză politică”
Sursa foto: Sursă foto. Facebook Igor Dodon
de Ina Maria Stoica    |    09 Iun 2019   •   14:05

Istoricul și analistul politic din Republica Moldova, Ion Mischevca, a explicat într-un interviu recentele evoluții politice și geopolitice de la Chișinău și cum anume Bucureștiul ar fi bine să le perceapă în termeni realiști.

”Bucureștiul este direct afectat de această criză, pentru că planurile socialiștilor și, implicit, ale Moscovei, vizează tocmai ruperea oricăror relații cu România și transformarea Republicii Moldova într-o gubernie rusească”, a subliniat Ion Mischevca.

Cum interpretăm la București recentele evoluții politice de la Chișinău? Mulți și-au manifestat deja entuziasmul pentru Maia Sandu,  felicitând-o chiar, și igorând personaje ca Zinaida Greceani sau Vasile Șova în actuala configurație de putere.

La Chișinău a avut loc o tentativă de uzurpare a puterii. Deputații din blocul ACUM (PAS și PPDA) s-au coalizat cu cei din PSRM, după ce a expirat termenul legal de trei luni (adică 90 de zile) de la validarea mandatelor. Prin urmare, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a adoptat ieri o decizie, prin care a stabilit că președintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul și să stabilească data alegerilor parlamentare anticipate.

Cu toate acestea, Dodon a refuzat să conformeze prevederilor constituționale, iar deputații socialiști au încropit o alianță cu cei de la ACUM. Astfel, pretinșii proeuropeni de la PAS și PPDA au votat-o în funcția de președinte al Parlamentului pe socialista Zinaida Greaceanai, ultimul prim-ministru din perioada guvernării comuniste și cea care a amenințat tinerii care protestau în aprilie 2009 că vor fi împușcați. Mai mult ca atât, Dodon a desemnat-o pe Maia Sandu la funcția de premier, deși cei doi au fost concurenți electorali în alegerile prezidențiale din 2016 și s-au poziționat ca adversari politici.

În așa-zisul Guvern condus de Maia Sandu sunt trei miniștri socialiști, printre care la Apărare este un fost torționar care a ordonat maltratarea tinerilor în comisariatele de poliție, iar ca vicepremier pe reintegrare a fost numit Vasili Șova, un vechi susținător al federalizării Republicii Moldova. Totodată, acest Parlament nelegitim a adoptat o declarație privind caracterul Republicii Moldova de "stat capturat" și a demis ilegal mai mulți șefi de instituții, printre care șeful Serviciului de Informații și Securitate, directorul Centrului Național Anticorupție și șeful Inspectoratului General al Poliției. Toate aceste hotărâri ale Parlamentului au fost contestate și apoi anulate de Curtea Constituțională.

Duminică, președintele Dodon a fost suspendat din funcție pentru că a încălcat (din nou) Constituția, iar președinte interimar a devenit premierul Pavel Filip, care a și semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a stabilit data alegerilor parlamentare anticipate pe 6 septembrie.

 Care este adevărata miză la Chișinău și cum va fi afectat Bucureștiul de aceasta?

Adevăra miză a crizei politice și constituționale de la Chișinău este federalizarea Republicii Moldova. Din păcate, sunt tot mai multe semnale că Rusia a decis să pună în aplicare acest plan de federalizare, cu acceptul tacit al UE. De altfel, în ultima zi (pe șapte iunie) când mai putea fi votat un nou Guvern de către actualul Parlament, Dodon a purtat tratative cu președintele PDM, Vlad Plahotniuc, în încercarea de a-l convinge pe acesta să accepte condițiile Rusiei: federalizarea Republicii Moldova, prin oferirea unui statut special Transnistriei; anularea legilor anti-propaganda prin care au fost interzise difuzarea pe teritoriul RM a știrilor și emisiunilor analitice ale televiziunilor rusești; mai multe prerogative pentru președintele statului și modificarea Constituției, astfel încât președintele să fie ales de către Parlament, precum și garanția că democrații vor susține candidatul PSRM la această funcție; interzicerea unionismului; modificarea legii administrației publice locale, astfel încât primarul municipiului Chișinău să nu fie ales de către suburbii (care votează masiv contra partidelor pro-ruse) etc.

Bucureștiul este direct afectat de această criză, pentru că planurile socialiștilor și, implicit, ale Moscovei, vizează tocmai ruperea oricăror relații cu România și transformarea Republicii Moldova într-o gubernie rusească,  a precizat Ion Mischevca.

De ce România este absentă din nou la Chișinău?  

Nu aș spune că România este absentă la Chișinău. Mai degrabă este precaută. Autoritățile de la București sunt în expectativă și, spre deosebire de Moscova, nu comit ingerințe în treburile interne ale altor state. Totuși, ar fi de dorit ca România să ia atitudine față de această tentativă de uzurpare a puterii și să solicite partidelor pretins proeuropene (PAS și PPDA) care au făcut alianță cu PSRM, să revină în câmpul constituțional și legal. Altminteri, tăcerea îndelungată a României va fi percepută la Chișinău ca o complicitate la intențiile Rusiei, a subliniat analistul politic, Ion Mischevca,

 Cum va arăta Republica Moldova după alegerile anticipate?

După alegerile anticipate, în Republica Moldova vor dispărea aceste partide conjuncturiste PAS și PPDA,  liderii cărora (Maia Sandu și Andrei Năstase) și-au încălcat propriile angajamente în fața cetățenilor, și anume: de a nu face coaliție cu nimeni. Totodată, PSRM și Dodon ar putea fi trași la răspundere pentru că au fost finanțați din Federația Rusă (într-o înregistrare video, Dodon recunoaște că primea lunar între 700 de mii și 1 milion de dolari din Rusia pentru "întreținerea" Partidului Socialiștilor). Mai mult ca atât, nu exclud că Dodon ar putea fi pus sub acuzare pentru trădare de patrie.

În concluzie, situația social-politică de la Chișinău este foarte gravă, iar România trebuie să aibă un cuvânt de spus, pentru a-și proteja proprii cetățeni cu domiciliul în Republica Moldova, a declarat Ion Mischevca.

×
Subiecte în articol: igor dodon Chisinau Republica Moldova
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close