Antena 3 Externe Republica Moldova Ministerul Afacerilor Externe reacționează la afirmațiile lui Igor Dodon

Ministerul Afacerilor Externe reacționează la afirmațiile lui Igor Dodon

18 Ian 2017   •   16:14
Ministerul Afacerilor Externe reacționează la afirmațiile lui Igor Dodon

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a luat notă de declaraţiile preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, lansate cu prilejul vizitei la Moscova, pe care le consideră inadecvate şi care nu corespund realităţilor politice şi relaţiilor speciale dintre România şi Republica Moldova, arată un răspuns al MAE, la solicitarea AGERPRES. 

"Continuarea procesului de modernizare şi reformă, precum şi împlinirea aspiraţiilor tuturor cetăţenilor Republicii Moldova necesită acţiuni şi atitudini responsabile", mai apreciază MAE, în răspunsul solicitat. 

"Consolidarea durabilă a relaţiilor cu Republica Moldova şi susţinerea fermă a efortului de apropiere de UE în conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană constituie pe mai departe o prioritate de prim rang a politicii externe a României", mai subliniază Ministerul român de Externe. 

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, i-a dăruit preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu ocazia primei vizite a acestuia la Moscova, o hartă a Moldovei "istorice", cea de după Pacea de la Bucureşti din 1812, pe care Dodon a prezentat-o presei ruse într-o conferinţă de presă susţinută marţi după întrevederea cu liderul de la Kremlin, informează TASS şi presa de la Chişinău. 

Dodon le-a spus jurnaliştilor ruşi că "jumătate din teritoriul actual al României este moldovenesc". 

Harta Moldovei istorice etalată de Dodon a fost întocmită în secolul al XVIII-lea de către cartograful italian Bartolomeo Borghi, după războiul ruso-turc din 1806-1812. 

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul agenţiei de presă TASS, Dodon şi-a exprimat regretul că, în 1812, Imperiul Rus nu a anexat întreg teritoriul Moldovei, ci s-a oprit la Prut. 'Dacă Imperiul Rus nu s-ar fi oprit la Prut, am fi avut acum o Moldovă întregită', a spus el. 

Dodon a declarat la Moscova că nu are intenţia de a pune "un gard de fier" pe râul Prut şi a subliniat că programele umanitare pe care Republica Moldova le are cu România sunt benefice şi nu ar trebui să li se pună capăt. 

De altfel, preşedintele Republicii Moldova a anunţat în timpul acestei prime vizite oficiale în străinătate pe care o desfăşoară la Moscova că a treia vizită oficială o va efectua în România sau Ucraina. 

'Ştiţi, nu poţi să-ţi alegi vecinii. Republica Moldova şi România au multe proiecte bune şi intenţionez să fiu prieten cu România', a spus Igor Dodon. 

Potrivit lui Dodon, Chişinăul şi Bucureştiul au 'o singură problemă: încercările de unire a Republicii Moldova cu România'. 'Atunci când România declară la nivel politic că trebuie lichidată statalitatea Republicii Moldova, vom riposta', a spus Dodon. 

'În România sunt interzise organizaţiile care au încercat să facă propagandă cu privire la faptul că o parte din teritoriul românesc înseamnă Ungaria, altă parte - Moldova. Şi atunci, de ce la voi acest lucru este interzis, iar la noi nu? La începutul anului trecut i-am scris o scrisoare deschisă preşedintelui României (Klaus Iohannis), rugându-l să explice poziţia pe marginea acestei probleme şi nu am primit un răspuns', a declarat Igor Dodon, potrivit TASS. 

'De aceea, ei (România) nu vor să semneze acordul privind frontierele. Ei spun adesea că au recunoscut primii independenţa Republicii Moldova. De ce atunci nu semnaţi acordul privind graniţele? Vom insista asupra acestei probleme', a subliniat, la Moscova, preşedintele Republicii Moldova. 

'Sper că a treia mea vizită oficială (prima a fost la Moscova, a doua va fi la Bruxelles) va fi fie la Bucureşti, fie la Kiev. Sunt gata să merg să discut toate problemele complicate', a declarat Dodon. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close