Antena 3 CNN Externe Republica Moldova Pentru a treia oară, Curtea Constituţională îi suspendă puterile lui Igor Dodon

Pentru a treia oară, Curtea Constituţională îi suspendă puterile lui Igor Dodon

Pentru a treia oară, Curtea Constituţională îi suspendă puterile lui Igor Dodon
Sursa foto: Foto: Facebook/Igor Dodon
05 Ian 2018   •   16:49

Curtea Constituţională de la Chişinău a decis vineri suspendarea prerogativelor preşedintelui Igor Dodon cu privire la promulgarea Legii antipropagandă, act normativ care poate duce la interzicerea retransmiterii în Republica Moldova a programelor ruseşti de radio şi de televiziune 'cu un conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic', relatează portalul Deschide.md. Atribuţia în acest sens urmează să îi revină şefului forului legislativ, Andrian Candu, sau premierului Pavel Filip, aceasta fiind a treia decizie de 'suspendare provizorie' a unor prerogative ale preşedintelui Igor Dodon, conform aceluiaşi canal media.

Curtea Constituţională a decis suspendarea provizorie a preşedintelui moldovean după ce acesta a 'refuzat deliberat de a-şi exercita prerogativele' , prin refuzul de a aproba legea antipropagandă, precizează Independent.md.

La şedinţa Curţii s-a prezentat doar deputatul democrat Sergiu Sârbu, cel care a depus sesizarea la Curtea Constituţională. Reprezentantul preşedinţiei nici măcar nu a fost prezent în faţa magistraţilor pentru a-şi expune şi apăra punctele de vedere în privinţa refuzului de promulgare a legii respective.

Dodon a cerut joi Curţii Constituţionale să ateste constituţionalitatea 'legii antipropagandă'. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon scrie că această lege 'atentează la principiile democraţiei'.

Curtea a decis că preşedintele era obligat să promulge legea, chiar dacă avea dubii în privinţa constituţionalităţii acesteia.

Potrivit Curţii, preşedintele a încălcat Constituţia şi jurământul depus la accederea în funcţie.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close