Președintele Moldovei, Igor Dodon: România subminează suveranitatea Republicii Moldova

23 Ian 2017   •   15:02
Președintele Moldovei, Igor Dodon: România subminează suveranitatea Republicii Moldova

Majoritatea cetăţenilor din Republica Moldova care au dobândit cetăţenia română au făcut-o nu pentru că îşi doresc să fie români, ci pentru a călători în Uniunea Europeană fără viză, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, într-un interviu transmis luni de postul de televiziune de stat Russia Today.

"Majoritatea cetăţenilor noştri susţin păstrarea statalităţii Republicii Moldova. În ceea ce priveşte poziţia României, sunt prietenii şi vecinii noştri, bineînţeles, dar ne îngrijorează. Am spus de foarte multe ori că îmi doresc să fim prieteni cu România, sunt vecinii noştri şi nu avem probleme cu ei, cu o singură excepţie - încercarea lor de a submina suveranitatea Republicii Moldova. Vom adopta o poziţie dură şi critică în această privinţă. Cred că orice partid din Moldova care cere unirea cu România ar trebui scos în afara legii. Constituţia noastră stipulează că aceste acţiuni ar trebui considerate anticonstituţionale", a spus Dodon.

Mai mult, întrebat de ce a considerat necesar să înlocuiască limba română cu limba moldovenească pe site-ul Preşedinţiei de la Chişinău şi să nu mai arboreze steagul UE la intrarea în Palatul Republicii, Dodon a invocat din nou Constituţia, care stipulează că limba oficială este moldoveneasca. "Vom continua în aceeaşi direcţie. Cred că la şcoală copiii nu trebuie să studieze istoria altui stat, ci istoria Moldovei", a arătat Dodon.

"Nu suntem membri ai UE, suntem parte din Acordul de Asociere. Prin urmare, credem că singurul steag care ar trebui arborat pe clădirile noastre, cum ar fi, înainte de toate, clădirea preşedinţiei, este steagul Moldovei", a spus preşedintele Republicii Moldova.

De asemenea, el a reiterat că i se pare inacceptabil ca Republica Moldova să fie nevoită să aleagă între Est şi Vest. "Problema pe care am avut-o în ultimii şapte ani a fost că politica noastră externă a fost forţată către Europa, cu un mesaj clar anti-Rusia. Dar a avut Moldova beneficii din acest lucru? În niciun caz. Ceea ce fac acum este să remediez acest dezechilibru. Nu sunt în favoarea ruperii relaţiei cu UE, este vecina noastră. Nu va fi nicio Cortină de Fier pe Prut care să separe Moldova de UE. Nu ne dorim acest lucru. Suntem parteneri cu UE, avem un acord cu privire la călătoria fără vize care este important pentru cetăţenii noştri. Nu sunt împotriva relaţiilor cu Europa, sunt doar un susţinător al parteneriatului strategic cu Rusia", a atras atenţia liderul de la Chişinău.

Dodon a mai spus că nu vede Republica Moldova integrată în UE, pentru că, deşi acum 7 ani peste 70% dintre moldoveni îşi doreau integrarea, acum procentul este la 35-40%, iar majoritatea cetăţenilor sunt susţinători ai integrări eurasiatice.

El şi-a mai exprimat dorinţa de a schimba Constituţia ţării după alegerile parlamentare, în cazul în care socialiştii câştigă, pentru că ea nu-i lasă preşedintelui dreptul de a desfiinţa acordul cu UE.

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close