Antena 3 CNN Externe Republica Moldova Proteste de amploare la Chișinău. Se cere stoparea ”dictaturii criminale”

Proteste de amploare la Chișinău. Se cere stoparea ”dictaturii criminale”

Proteste de amploare la Chișinău. Se cere stoparea ”dictaturii criminale”
Sursa foto: Foto: Pixabay
16 Ian 2016   •   11:01

Capitala Republicii Moldova va fi din nou scena unor ample manifestații de protest, în contextul profundei crize politice în care se află republica, informează sâmbătă agenția de presă Unimedia, citată de Agerpres.

Membri și simpatizanți ai Platformei civice Demnitate și Adevăr se vor aduna la un miting de protest în Piața Marii Adunări Naționale, unde vor cere stoparea "dictaturii criminale'. Manifestația este programată să înceapă la ora 11:00.

O oră mai târziu, în scuarul clădirii Parlamentului, membri ai Partidului Socialiștilor al lui Igor Dodon și ai Partidului Nostru condus de Renato Usatâi se adună pentru a protesta împotriva guvernării și a candidaturii propuse de Partidul Democrat (PDM) pentru funcția de prim-ministru. Cele două partide anunță că îți doresc alegeri parlamentare anticipate.

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat vineri după-amiaza decretul privind desemnarea noului candidat al majorității parlamentare declarate, Pavel Filip, la funcția de premier. Anterior desemnării lui Filip drept nou candidat la funcția de premier, candidatul desemnat joi seara de președintele Timofti, Ion Păduraru, a anunțat că și-a retras candidatura.

Pavel Filip este noua candidatură propusă de majoritatea parlamentară declarată, după ce prima candidatură, cea a omului de afaceri Vlad Plahotniuc, a fost respinsă de Nicolae Timofti, în urma afirmațiilor mai multor deputați semnatari ai declarației de sprijin pentru un candidat la premier că își retrag semnăturile dacă PDM va insista să propună candidatura lui Plahotniuc.

Miercuri, Platforma Demnitate și Adevăr a organizat un protest contra desemnării lui Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru. În același timp, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet, simpatizanți ai PDM au organizat un miting în susținerea controversatului om de afaceri. Joi, o manifestație similară a fost organizată de către Platforma DA tot în Piața Marii Adunări Naționale, în timp ce în scuarul clădirii Parlamentului au protestat simpatizanți ai formațiunii politice Partidul Nostru.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, candidatul desemnat la funcția de prim-ministru are la dispoziție 15 zile pentru a cere votul de încredere al parlamentului asupra programului și componenței guvernului.

×
Subiecte în articol: proteste Chisinau
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close