Antena 3 CNN Externe Republica Moldova RISE Moldova: Cimitirul din listele electorale

RISE Moldova: Cimitirul din listele electorale

RISE Moldova: Cimitirul din listele electorale
Sursa foto: Foto: Agerpres
09 Sep 2016   •   14:51

Din cimitir în secțiile de votare. Numele a sute de persoane decedate se regăsesc în listele electorale care oficial pot să-și aleagă viitorul președinte. Reporterii RISE Moldova au verificat peste 300 de persoane decedate, dintre care 100 pot vota.

În lista sufletelor moarte, se regăsește și tatăl decedat președintelui Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care va valida rezultatele alegerilor, dar și alte personalități, printre care regizorul Emil Loteanu și actorul Mihai Volontir.

Prin cimitire, în căutarea alegătorilor

RISE Moldova a încercat să afle cât de mare este acest cimitir. Pentru aceasta, reporterii au mers atât la cimitirul Sfântul Lazăr, cel mai mare din ţară, cât şi la Cimitirul Central, unde sunt înmormântați, de regulă, cei care au făcut parte din elita politică, culturală și de afaceri a țării. Punctul de pornire al jurnaliștilor a fost fotografierea crucilor şi a mormintelor pentru a avea numele, prenumele, data nașterii şi cea a morţii celor în cazul cărora s-au făcut verificări.

O parte din datele care permit identificarea persoanelor, inclusiv codul personal, au fost făcute publice în 2009, când, după alegerile din 5 aprilie, mai multe partide au pus la îndoială numărul prea mare de alegători de pe liste: cu aproximativ 400.000 mai mulți decât în 2007.

 

 

×
Subiecte în articol: liste electorale
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close