Antena 3 CNN Externe Republica Moldova Şi în Moldova s-ar putea organiza un referendum. Preşedintele Dodon vrea puteri sporite

Şi în Moldova s-ar putea organiza un referendum. Preşedintele Dodon vrea puteri sporite

Şi în Moldova s-ar putea organiza un referendum. Preşedintele Dodon vrea puteri sporite
Sursa foto: foto: Facebook/ Igor Dodon
25 Ian 2017   •   07:43

Preşedintele Igor Dodon a anunţat marţi seara că pregăteşte organizarea unui referendum naţional pentru sporirea împuternicirilor şefului statului, astfel încât să poată dizolva parlamentul pentru a fi organizate alegeri legislative anticipate, relatează Radio Chişinău, citat de Agerpres.

Într-o întâlnire cu presa marţi, Dodon a declarat că împreună cu un grup de jurişti a identificat modalitatea de a provoca alegeri anticipate în acest an. "Voi insista pe organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Spun acest lucru în premieră; împreună cu juriştii din aparatul preşedintelui am identificat practic calea juridică prin care în timpul apropiat vom iniţia modificarea Constituţiei pentru a acorda preşedintelui ţării dreptul de a dizolva parlamentul în alte cazuri decât cele două prevăzute de legislaţie. Cel mai probabil vom avea un referendum de extindere a împuternicirilor preşedintelui ţării. Nu este vorba de stat prezidenţial, cel puţin în această etapă', a spus el, potrivit portalului Deschide.md.

'Noi vom merge la referendum. Vom iniţia modificarea Constituţiei pentru ca preşedintele să aibă dreptul de a dizolva parlamentul. În acest moment este singura modalitate de a declan?a alegeri anticipate, deoarece actuala majoritate are peste 60 de deputaţi', a insistat Igor Dodon.

El a indicat că pentru început va propune o iniţiativă legislativă privind modificarea Constituţiei în această privinţă, iar dacă aceasta va fi respinsă, atunci va declanşa un referendum.

"Actuala Constitu?ie presupune dizolvarea parlamentului dacă pleacă guvernul sau avem un parlament nefuncţional. Noi vom propune această modificare a Constituţiei în parlament fiind conştienţi de faptul că acesta nu o va accepta. Vom merge la referendum naţional pentru a dizolva acest parlament şi a merge la alegeri parlamentare anticipate', a menţionat el.

"Stimaţi cetăţeni, vă rog să-mi acordaţi acest drept. Nu va fi republică prezidenţiala, pentru început vom modifica doar acest aspect. Deşi cred că pentru Moldova e mai potrivită o republică prezidenţială, e nevoie măcar ca această modificare să o facem', le-a mai spus jurnaliştilor Igor Dodon.

×
Subiecte în articol: Republica Moldova igor dodon referendum
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close