Antena 3 CNN Externe Republica Moldova Vlad Plahotniuc, mesaj pentru Donald Trump: Moldova nu vrea să fie câmp de luptă

Vlad Plahotniuc, mesaj pentru Donald Trump: Moldova nu vrea să fie câmp de luptă

Vlad Plahotniuc, mesaj pentru Donald Trump: Moldova nu vrea să fie câmp de luptă
08 Ian 2017   •   15:40

„Moldova nu vrea să devină un câmp de luptă, ci mai curând o punte între Est şi Vest”, este mesajul cu care se adresează noul președinte al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, către președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, într-un editorial pentru publicația Foxnews.com. În adresarea sa, democratul susține că Moldova nu-și dorește să fie implicată într-un nou război rece, și că vrea să se dezvolte în continuare, după exempul economiilor din Vest, dar și în relații pașnice cu Vestul, scrie realitatea.md.

Plahotniuc se arată îngrijorat de promisiunile lui Trump privind îmbunătățirea relațiilor dintre SUA și Federația Rusă: „Sperăm ca acest lucru să nu se realizeze în detrimentul aspirațiilor noastre de a ne consolida legăturile cu Occidentul”, scrie președintele PD, precizând totuși că Republica Moldova este interesată în redresarea acestor relații, în condițiile în care acest lucru ar duce și la o dinamică pozitivă a securității în regiune.

În scrisoarea sa, Vlad Plahotniuc vorbește și despre conflictul transnistrean, sprijinit de Federația Rusă, inclusiv și despre trupele rusești care staționează în regiunea transnistreană: „Diferendul transnistrean amenință stabilitatea și securitatea Republicii Moldova și a Europei de Este deja de peste două decenii. Dacă relațiile de mai departe dintre SUA și Federația Rusă s-ar baza pe colaborare și nu pe confruntare, acest lucru ar contribui la rezolvarea și a altor conflicte din regiune, precum cel din Crimeea, Osetia de Sud şi Abhazia”, a scris democratul.

Plahotniuc precizează în materialul publicat pe Foxnews că, deși recent în Moldova a fost ales un președinte pro-rus, guvernul țării e condus de o coaliție pro-occidentală, care are drept prioritate implementarea reformelor prevăzute în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

×
Subiecte în articol: Republica Moldova
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close