Antena 3 CNN Externe Respingerea de către irlandezi a Tratatului de la Lisbona ar putea bloca extinderea UE

Respingerea de către irlandezi a Tratatului de la Lisbona ar putea bloca extinderea UE

Respingerea de către irlandezi a Tratatului de la Lisbona ar putea bloca extinderea UE
14 Iun 2008   •   15:06

Păreri împărţite printre liderii Uniunii Europene după ce Tratatul de la Lisabona nu a trecut testul referendumului din Irlanda.Tratatul înlocuieşte Constituţia Europeană, respinsă, şi ea, prin referendum în Franţa şi Olanda, acum trei ani. Optimiştii, precum preşedintele farncez Nicholas Sarkozy îndeamnă statele membre să continue ratificarea documentului. Aţii, precum preşedintele Parlamentului European, cred că eşecul tratatului la referendumul din Irlanda a pus capăt extinderii Uniunii.

Respingerea Tratatului de la Lisabona în Irlanda a dus Europa în pragul unei crize care va împiedica orice nouă aderare. Preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, a declarat că doar Croaţia ar mai putea adera în aceste condiţii. Peste 53% dintre irlandezi au spus NU Tratatului de la Lisabona. Militanţii împotriva Tratatului şi-au manifestat zgomotos bucuria. Premierul irlandez, care a negociat Tratatul din partea ţării sale, nu şi-a ascuns dezamăgirea. El se teme că Irlanda ar putea fi izolată în cadrul Uniunii din cauza acestui rezultat.

Celelalte state membre s-au declarat hotărâte să continue procedurile de adoptare a tratatului. Guvernul irlandez nu mai exclude acum un nou referendum, după ce Uniunea Europeană va oferi garanţii în domeniile care i-au îngrijorat pe alegători.

Antena 3

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close