Pentru al treilea an consecutiv, restaurantul spaniol El Bulli a
fost desemnat cel mai bun din lume, de către revista
Restauran Magazine.
Restaurantul "The Fat Duck", al maestrului bucătar britanic Heston
Bluementhal, situat în Bray, Berkshire, la vest de Londra, a cucerit
locul al doilea, fiind urmat în top de restaurantul parizian al
maestrului bucătar francez Pierre Gagnaire.
El Bulli a fost numit cel mai bun restaurant şi în anul 2002,
de aceeaşi revistă. Localul şi-a construit reputaţia pe baza
unor invenţii culinare foarte apreciate, folosind tehnici
considerate inovatoare care surprind, provoacă şi ating simţurile
cu gustul lor divin.
Servirea ireproşabilă este şi ea unul dintre
punctele forte ale restaurantului, amănunt care a fost luat de
asemenea în considerare la stabilirea poziţiei sale de top.
Bucătarul şef şi proprietarul restaurantului, Ferran Adrià
a declarat că mâncărurile oferite în localul său
"solicită o reflectare psihologică".
Cu alte cuvinte,
clienţii restaurantului El Bulli nu vin pentru mâncare ci
pentru experienţa pe care o oferă aceasta. Locaţia aleasă pentru
restaurant este de asemenea una specială, acesta fiind situat
într-un mic golf din Costa
Brava, o regiune de coastă în nord-estul
Cataloniei, Spania.
EXPERIENŢA El Bulli
Restaurantul are o istorie foarte interesantă
totul pornind de la un mic teren de golf înfiinţat în
anul 1961, care a fost apoi transformat într-un beach bar (în
1963). Anul 1964 marchează apariţia primului restaurant numit El
Bulli. Între anii 1970 şi 1975 restaurantul a înregistrat
progrese, fiind din ce în ce mai apreciat, pentru ca, în
1976, să-i fie decernată Steaua Michelin, o distincţie destinată
restaurantelor de mare clasă.
În prezent, în bucătăria
lui El Bulli lucrează 42 de bucătari, sub îndrumarea atentă
a lui Ferran Adrià, bucătarul şef, care este şi
proprietarul restaurantului.
În total, şapte restaurante spaniole, opt nord-americane şi zece franceze au reapărut în topul celor mai bune 50 de unităţi de alimentaţie publică din lume.
Antena3.ro