Antena 3 CNN Externe Rice şi autorităţile de la Praga vor semna acordul de instalare a unui radar în Cehia

Rice şi autorităţile de la Praga vor semna acordul de instalare a unui radar în Cehia

Rice şi autorităţile de la Praga vor semna acordul de instalare a unui radar în Cehia
08 Iul 2008   •   15:32

Secretarul american de stat, Condoleezza Rice a sosit la Praga, unde va fi semnat acordul referitor la instalarea unui radar în Cehia, în cadrul proiectului american de apărare antirachetă, în Europa Centrală. Acesta este principalul obiectiv al turneului pe care şeful diplomaţiei americane l-a început luni, în estul Europei.

Autorităţile de la Praga au luat măsuri de securitate stricte, cu ocazia vizitei oficialului american. S-au anunţat chiar şi proteste ale organizaţiilor non-guvernamentale, care se opun amplasării scutului american pe teritoriul unor state europene. Proiectul a stârnit nemulţumirea opoziţiei de la Praga, dar şi a populaţiei. Potrivit ultimelor sondaje, aproximativ 60 la sută din cehi se opun amplasării unui radar pe teritoriul ţării lor. Sunt şi locuitori care apreciază proiectul.

Acordul pentru amplasarea radarului va necesita aprobarea Parlamentului de la Praga, pentru a intra în vigoare.

Vizita lui Rice în Cehia are loc la câteva zile după ce Polonia a anunţat că nu va semna, deocamdată, o înţelegere cu Statele Unite pe tema amplasării scutului antirachetă. Autorităţile de la Varşovia au anunţat, însă, că negocierile vor continua. Discuţiile au loc pe fondul temerilor reaprinderii tensiunilor cu Rusia, care susţine că proiectul american reprezintă o ameninţare la adresa securităţii ei.

Antena3

×
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close