Antena 3 CNN Externe Ce s-a întâmplat când avionul disidentului Roman Protasevici a fost forțat să aterizeze la Minsk: "Mă așteaptă pedeapsa cu moartea!"

Ce s-a întâmplat când avionul disidentului Roman Protasevici a fost forțat să aterizeze la Minsk: "Mă așteaptă pedeapsa cu moartea!"

Presa internațională publică mărturiile pasagerilor din zborul FR4978, forțat de un MiG 29 belarus să-și schimbe cursul și să aterizeze la Minsk, sub pretextul că la bord s-ar afla o bombă.

Ce s-a întâmplat când avionul disidentului Roman Protasevici a fost forțat să aterizeze la Minsk: "Mă așteaptă pedeapsa cu moartea!"
Sursa foto: cnn.com
de Adrian Iclozan    |    24 Mai 2021   •   08:52

La bord se afla jurnalistul și opozantul Roman Protasevici (foto), 26 de ani, care a fost arestat după aterizare.

"S-a întors către pasageri și a spus că îl așteaptă pedeapsa cu moartea", a spus Monika Simkiene, cetățean lituanian, după ce avionul a ajuns la Vilnius.

Cursei Atena - Vilnius i s-a permis să decoleze după mai multe ore pe pista aeroportului din Minsk. Cercetarea aparatului a relevat că alarma cu bombă a fost falsă.

"Nu țipa, dar era clar că-i era foarte frică. Arăta de parcă ar fi fost gata să sară pe geam, dacă geamul ar fi fost deschis", Edvinas Dimsa, un alt pasager de la bordul zborului deturnat.

Disidentul arestat a creat instrumentul de mobilizare la protestele anti-Lukașenko

Protasevici s-a refugiat în Polonia după protestele masive din urma alegerilor prezidențiale de anul trecut.

Într-un mod similar a procedat și Svetlana Tihanovskaia, care a candidat împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko. Tihanovskaia trăiește în exil în Lituania.

Scrutinul a fost adjudecat de Lukașenko, cu peste 80% din voturi, în timp ce Tihanovskaia ar fi obținut doar 10% din sufragii. Scrutinul a fost urmat de ample proteste populare, în contextul suspiciunilor de fraudă.

Manifestațiile au fost reprimate brutal de autorități.

Protasevici este inițiatorul a două canale pe platforma Telegram, prin intermediul cărora oamenii erau mobilizați la proteste.

Val de proteste internaționale după deturnarea avionului la Minsk și arestarea lui Roman Protasevici

Consiliul European discută, luni, înăsprirea sancțiunilor la adresa regimului din Belarus. 

Reuniunea Consiliului a fost precedată de numeroase reacții internaționale de protest față de deturnarea avionului cu disidentul belarus la bord.

"Comportamentul scandalos și ilegal al regimului din Belarus va avea consecințe", a avertizat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ea a cerut eliberarea lui Protasevici din arest și sancționarea celor responsabili de deturnare.

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, țară în care se refugiase disidentul, a denunțat incidentul de vineri drept un "act de terorism" iar ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian, a făcut apel la un răspuns "puternic și solidar" din partea Uniunii Europene. 

Lituania și Letonia au cerut companiilor care operază zboruri internaționale să nu utilizeze spațiul aerian belarus.

Iar SUA, prin secretarul de stat Anthony Blinken, au condamnat arestarea lui Roman Protasevici, cerând eliberarea acestuia și acuzând Belarus că a pus în pericol viața celor de la bordul avionului deturnat, printre care se aflau și cetățeni americani.

SUA au impus mai multe sancțiuni la adresa lui Lukașenko și a zeci de oficiali și oameni de afaceri legați de regimul de la Minsk.

Acțiunile constau în înghețarea activelor din străinătate și interdicții de călătorie.

Protasevici, pe lista cu "teroriști" a regimului din Belarus

Roman Protasevici și Stepan Putilo, fondatorul canalului Nexta de pe platforma Telegram au fost puși anul trecut de regimului lui Aleksandr Lukașenko pe lista cu persoane implicate în "activități teroriste".

Cei doi au fost acuzați de provocarea de dezordine publică, pedeapsă pasibilă de 15 ani de închisoare.

Regimul din Belarus a catalogat canalele Nexta și Nexta Live drept "extremiste" și a ordonat blocarea lor.

Cele două canale au aproximativ două milioane de abonați. 

Un responsabil Nexta, Tadeusz Giczan, a spus că la bordul zborului deturnat se aflau agenți ai serviciilor de securitate din Belarus iar lidera opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia, calificat întregul incident drept o operațiune de capturare și arestare a lui Protasevici.

×
Subiecte în articol: Minsk Roman Protasevici
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close