Antena 3 CNN Externe România are graniţă comună cu spaţiul Schengen

România are graniţă comună cu spaţiul Schengen

România are graniţă comună cu spaţiul Schengen
21 Dec 2007   •   08:11

De la miezul nopţii de joi spre vineri, 9 dintre cele 10 ţări care au aderat la Uniunea Europeană în 2004 au intrat în spaţiul Schengen. Printre acestea se află şi Ungaria, vecinul nostru. România mai are însă de aşteptat cel puţin patru ani pentru a face pasul. Aderarea celor 9 state la spaţiul Schenghen a fost marcată printr-o serie de ceremonii: discursul premierului maghiar Ferenc Gyurcsany şi focurile de artificii au fost principalele evenimente de la graniţa dintre Austria şi Ungaria.

Apoi graniţele au fost înlăturate, în mod simbolic, ca dovadă că între cele două state nu vor mai exista de-acum încolo controale. La graniţa dintre Letonia şi Lituania, evenimentul a fost sărbătorit cu fanfara militară. 400 de milioane de europeni vor împărţi acelaşi spaţiu de liberă circulaţie, care regrupează 24 de state.

Odată desfiinţate frontierele, deplasarea între Talinn şi Lisabona va fi posibilă fără paşaport, pe arterele rutiere, calea ferată sau pe apă. Din penultimul val de extindere al Uniunii Europene, doar Cipru nu a fost primit încă în spaţiul Schengen. Suspendarea controalelor vamale va fi sărbătorită timp de trei zile, ultima ceremonie oficială urmând să aibă loc sâmbătă, la frontiera dintre Slovenia şi Italia.

Antena 3

×
Parteneri
Judeţul în care a fost instalat primul limitator inteligent de viteză
x close