Antena 3 CNN Externe România-Italia. Roma: amplasarea ecranelor în pieţe, interzisă. Românii, sfătuiţi să stea acasă

România-Italia. Roma: amplasarea ecranelor în pieţe, interzisă. Românii, sfătuiţi să stea acasă

<font color=red>România-Italia.</font> Roma: amplasarea ecranelor în pieţe, interzisă. Românii, sfătuiţi să stea acasă
13 Iun 2008   •   12:41

În Italia tensiunea a atins cote maxime, în apropierea meciului cu România, mai ales din cauza temerilor privind apariţia unor manifestări xenofobe. Pentru a evita acest lucru, la Roma a fost interzisă amplasarea ecranelor gigant în oraş pentru urmărirea meciului. Tensiunea se regăseşte şi pe forumurile de internet populate de români, unde de două zile se vorbeşte numai despre meciul de vineri, informează cotidianul La Stampa. Românii se sfătuiesc între ei să nu iasă pe străzi, pentru a evita eventualele manifestări violente împotriva lor. ?Băieţi, să stăm acasă. În seara aceasta se riscă totul.? este un exemplu de mesaj care apare pe forumurile româneşti din Italia.

Forumurile de internet sunt pline de polemici între români şi italieni, finalizate adesea cu injurii de ambele părţi. În unele situaţii se ajunge până la a discuta despre invazia romanilor în Dacia, de acum 2000 de ani şi despre faptul că acum românii sunt cei care invadează Italia.

Potrivit La Stampa, românii din Italia sunt înspăimântaţi. Susţin echipa naţională de acasă, nu ies în pieţe. ?Patronii unor localuri de la Roma mi-au spus că în seara aceasta mai bine stăm în casă? a declarat Eugen Terteleac, preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia.

La Roma, a fost interzisă amplasarea unui ecran gigant pentru vizionarea meciului, de teama violenţelor care ar putea apărea între cele două tabere. ?Vroiam să-l amplasăm într-o zonă de la periferia oraşului, dar am fost forţaţi să renunţăm şi la această idee? a spus Terteleac. ?Comunitatea română nu se simte în siguranţă? a mai declarat acesta.

Situaţia este mai relaxată în alte oraşe ale Italiei, unde românii s-au reunit în pieţe pentru a urmări meciul. În unele oraşe s-au organizat chiar transmisiuni prin satelit, pentru ca oamenii să poată vedea meciul comentat în limba română.

Ziarele din ambele ţări insistă asupra faptului că fotbalul nu are legătură cu politica şi cu divergenţele apărute în ultima vreme între cele două popoare. Îndemnul jurnaliştilor pentru ambele tabere este să înţelegă că fotbalul este fotbal, să susţină echipele naţionale şi să accepte rezultatul, oricare ar fi acesta.

Antena3.ro

×
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close