Antena 3 CNN Externe România şi Moldova acuză Ucraina că provoacă deversări controlate

România şi Moldova acuză Ucraina că provoacă deversări controlate

România şi Moldova acuză Ucraina că provoacă deversări controlate
28 Iul 2008   •   19:14

Inundaţiile generează şi scandaluri politice. România şi Moldova acuză Ucraina că provoacă deversări controlate, iar viiturile afectează regiuni din cele două ţări. Kievul este bănuit că a evacuat 4 .000 de metri cubi de apă dintr-un baraj, un debit care ar putea provoca alte inundaţii de-a lungul râului Nistru. Deja situaţia este critică pe cursul a 15 râuri din Moldova, iar preşedintele Vladimir Voronin a cerut evacuarea forţat a celor care nu vor să îşi părăsească locuinţele afectate de inundaţii.

Între timp, potrivit unor surse citate de Mediafax, ministerul român al afacerilor externe a cerut Ucrainei să permită accesul unor experţi hidrologi români pe secţiunile ucrainene ale Siretului şi Prutului pentru a evalua debitele acestora. Ministrul român de Interne s-a plâns că autorităţile de la Kiev au fost foarte secretoase în privinţa situaţiei reale a debitelor apelor.

Şi autorităţile moldovene se declară nemulţumite de cooperarea cu regimul de la Kiev. Ucraina a aprobat deversarea controlată a patru mii de metri cubi de apă din unul dintre baraje fără să anunţe guvernul de la Chişinău. Cel mai mare pericol pentru Moldova este ca apa eliberată din barajul ucrainean să inunde staţia de pompare de pe Nistru, care asigură apa potabilă în întreg Chişinăul. "Dacă staţia de pompare va fi inundată, atunci cred ca vom trece la un regim special de aprovizionare cu apă potabilă în municipiul Chişinău. Aceasta înseamnă că nu vom livra un volum de 100%, ci un volum de maxim 10-15%, iar apa va fi livrată pe ore", a declarat Eduard Muşuc, preşedintele Consiliului municipal Chişinău.

Referitor la relaţiile româno-ucrainene, preşedintele Traian Băsescu a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că ştie despre problemele cu Ucraina, dar că acestea nu reprezintă "motivul esenţial al calamităţilor provocate de Prut şi Siret". "Problema esenţială este debitul extrem de ridicat, istoric, pentru care nu suntem pregătiţi. Este esenţial acum să se ia măsuri de diminuare a celor afectaţi de inundaţii", a declarat preşedintele Traian Băsescu. În acest sens, preşedintele a făcut apel la autorităţile locale din zonele afectate de inundaţiile din nordul Moldovei să îşi cheme urgent salariaţii din concediu.

Antena3.ro

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close