Antena 3 CNN Externe Românii, atraşi în Bulgaria de preţurile mici la case şi terenuri

Românii, atraşi în Bulgaria de preţurile mici la case şi terenuri

Românii, atraşi în Bulgaria de preţurile mici la case şi terenuri
13 Aug 2008   •   22:45

Vilă de lux pe marginea lacului, la o oră distanţă de Bucureşti. Preţ: 80.000 de euro. Sau, apartament nou, modern, cu două camere, 40.000 de euro. Sună tentant. Şi nu, nu s-a prăbuşit piaţa imobiliară de la noi. Sunt ofertele cu care ne îmbie vecinii de peste Dunăre. Oferte cu care au şi reuşit, până acum, să atragă ceva români.

Oraşul bulgăresc Ruse, care se află la 70 de kilometri de Capitală, a început să-i atragă şi pe românii intresaţi de imobiliare. Metrul pătrat de teren nu costă mai mult de 10 euro, la marginea oraşului. E drept, locuinţa e foarte modestă. Dar cu o investiţie de cel mult 20.000 de euro îţi poţi ridica un adevărat conac.

Iar vânzători găseşti la tot pasul. "Sunt student în Ruse. Îmi place foarte mult să locuiesc în oraş. Bunicii mei au murit de curând şi nu mai am niciun motiv să păstrez casele", a spus un bulgar. Soluţii sunt şi pentru cei care vor case de vacanţă gata renovate. În Ruse, o vilă de lux nu depăşeşte 100.000 euro. În plus, este amplasată într-o zonă rezidenţială a oraşului, lângă un lac. Şi are şi debarcader.

Este exclus să găsim ceva similar, la aceleşi preţ, în Bucureşti. Îţi cumperi cinci vile în Ruse cu banii pe care îi dai pe una singură pe malul unui lac din Capitală. În plus, nici pomeneală de debarcader. Şi apartamentele bulgarilor sunt căutate de români. Le cumpără şi le închiriază. La un apartament cu trei camere, chiria este de 150 de euro pe lună. Mult mai mică decât la noi. Dar şi preţul apartamentelor este cel puţin la jumătate.

În centrul capitalei României, un apartament cu două camere costă în medie 130.000 de euro. Este confort unu, dar nu se vinde mobilat. Pentru mobilă, alţi bani. La vecini un apartament complet utilat, nou-nouţ, în buricul târgului, costă 60.000 euro.

Există însă o condiţie pentru românii care vor teren sau casă la Ruse. Străinii nu pot cumpăra proprietăţi fără să deţină o firmă în Bulgaria. Dar toate agenţiile imobiliare din Bulgaria se ocupă şi de acest aspect. Înfiinţarea unei firme nu durează mai mult de două săptămâni şi costă cam 250-300 de euro. Problema este că nu îţi poţi păstra casa dacă închizi firma. Locuinţa este considerată un activ al firmei.

Observator

×
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close