Antena 3 CNN Externe Românii au obţinut 12 posturi de consilier, în urma alegerilor din Serbia

Românii au obţinut 12 posturi de consilier, în urma alegerilor din Serbia

Românii au obţinut 12 posturi de consilier, în urma alegerilor din Serbia
12 Mai 2008   •   23:43

Românii din Serbia au obţinut 12 posturi de consilier, dar niciun loc în Parlamentul de la Belgrad, în urma alegerilor legislative şi locale desfăşurate duminică. Totuşi, fiind prima participare a românilor la alegeri în Serbia este un rezultat bun, a apreciat Preşedintele Partidului Democrat al Românilor din Serbia, Predrag Balaşevici.

Cetăţenii sârbi au votat duminică în cadrul alegerilor generale. În scrutinul legislativ de duminică s-au înfruntat pro-europenii şi ultranaţionaliştii care au stat cot la cot în sondaje şi care au făcut din acest scrutin un adevărat referendum pro sau contra integrării ţării în UE.

Autorităţile de la Belgrad au făcut astfel încât cei 120.000 de sârbii din Kosovo să poată vota, de asemenea. Această decizie a provocat furia autorităţilor din Kosovo şi a Misiunii ONU care au considerat acest scrutin ilegal.

Alegerile generale au fost câştigate de o alianţă a partidelor prooccidentale conduse de Partidul Democrat al preşedintelui Boris Tadic. Alianţa pro europeană a lui Tadici a obţinut 38,8 la sută din voturi, iar Partidul Radical sârb, al lui Tomislav Nikolici, 29,2 la sută.

Analiştii politici şi observatorii alegerilor au subliniat faptul că prin acest rezultat, poporul sârb s-a pronunţat în favoarea apropierii Serbiei de Uniunea Europeană.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close