Antena 3 CNN Externe Românii şi bulgarii care muncesc în Spania fără permis nu mai pot fi expulzaţi

Românii şi bulgarii care muncesc în Spania fără permis nu mai pot fi expulzaţi

Românii şi bulgarii care muncesc în Spania fără permis nu mai pot fi expulzaţi
25 Apr 2008   •   16:53

Românii şi bulgarii care sunt angajaţi în Spania fără permise de muncă nu mai pot fi expulzaţi, în pofida unui moratoriu impus de Guvernul de la Madrid. Decizia a fost luată de Curtea Supremă de Justiţie din Spania.

Instanţa supremă spaniolă a anulat ordinul de expulzare din 2001 care viza un cetăţean român care nu dispunea de un permis de rezidenţă. De asemenea, aceeai instanţă a anulat şi ordinul de expulzare eliberat pe numele unui cetăţean bulgar care muncea în Spania fără autorizaţie.

Curtea Supremă a decis că, după aderarea României şi Bulgariei la UE în ianuarie 2007, românii şi bulgarii au devenit cetăţeni comunitari, în consecinţă, legea spaniolă privind străinii ?nu mai este aplicabilă, cel puţin în ceea ce priveşte regimul său de sancţiuni?, chiar dacă Spania a impus restricţii temporare muncitorilor din cele două noi state comunitare.

Legile spaniole se aplică în cazul persoanelor care sunt pasibile de expulzare pentru că muncesc ilegal şi nu au permis de şedere în Spania, a mai subliniat Curtea Supremă. ?Nu putem considera drept infracţiune gravă doar faptul că o persoanã munceşte în Spania fãră permis, dacă aceasta beneficiază de o autorizaţie de rezidenţă valabilă?, a explicat instanţa supremă spaniolă. După aderearea la UE de la 1 ianuarie 2007, români şi bulgarii dispun de autorizaţie de rezidenţă, în baza tratatului de aderare.

Potrivit autorităţilor iberice, în Spania locuiesc în prezent peste 500.000 de români şi aproximativ 100.000 de bulgari.

Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close