Antena 3 CNN Externe Rromii de la periferia Parisului împrăştiaţi de autorităţile franceze

Rromii de la periferia Parisului împrăştiaţi de autorităţile franceze

Rromii de la periferia Parisului împrăştiaţi de autorităţile franceze
16 Sep 2008   •   10:35

În urmă cu două săptămâni, 600 de rromi care locuiau în barăci la periferia Parisului au fost evacuaţi pentru a face loc lucrărilor de construcţie a unui complex de locuinţe sociale. Câteva familii de rromi au fost plasate în alte locuinţe, iar ceilalţi au dispărut în oraşul de pe Sena deoarece nu au dorit să se întoarcă în România. France 24 a urmărit şirul întâmplărilor şi au intervievat câteva dintre familiile rrome care au fost obligate de autorităţi să evacueze teritoriul de la marginea Parisului.

În luna iunie, autorităţile au ordonat evacuarea a peste 600 de rromi din comunitatea de barăci de la marginea Parisului. În urma acestui demers, o mică parte dintre rromi s-a reîntors în România, cei mai norocoşi dintre aceştia au fost selecţionaţi pentru a face parte dintr-un program de integrare, iar de cea mai mare parte dintre ei nu se mai ştie absolut nimic. Viaţa rromilor rămaşi în apropierea Parisului nu este uşoară dar, cu siguranţă, este mai bună decât viaţa pe care o duceau în vechea comunitate. O parte dintre familiile rrome trăieşte acum într-un sat din apropierea Parisului, în rulote, aşteptând ca la jumătatea anului 2009 să fie construite case sociale special pentru ei.

Una dintre cele 96 de persoane care au fost alese pentru programul de integrare este Constantin Drezaliu care locuişte într-o nouă rulotă cu soţia sa şi fiul lor de 9 ani. ?Condiţiile de aici sunt mult mai bune? a spus acesta. ?Este mult mai curat, însă problema este că nu avem muncă.? a adăugat acesta. Chair dacă viaţa câtorva rromi s-a schimbat în bine, despre mai mult de 400 de persoane rrome nu se mai ştie nimic. În plus, au rămas foarte multe probleme care trebuie rezolvate, precum găsirea unor locuri de muncă pentru membrii acestor comunităţi.

Nabil Bendami, responsabilul satului în care se încearcă integrarea grupului de rromi, a spus că ?rromi sunt obligaţi să-şi schimbe profesiile şi să se reorienteze spre meserii precum bucătar sau lucrător pe şantierele de construcţii. Acesta a mai spus : ?Aici regulile sunt foarte stricte. Locuitorii nu au dreptul de a primi vizitatori, trebuie să participe la întreţinerea locului şi să se îngrijească de igiena personală.?

Fie că le place sau nu, rromi din acestă comunitate trebuie să accepte noile reguli. Feri Ciurar, un bătrân mecanic salecţionat pentru programul de integrare spune:?Singurul motiv pentru care muncesc este să pot să beau şi să fumez. Sunt mulţumit de condiţiile de aici, Sunt mai respectat aici decât în alte ţări. Cunosc anumite lucruri şi pot să-mi dau seama că e mai bine aici.?

Jurnaliştii francezi au încercat să ia urma câtorva dintre familiile care au fost evacuate din vechiul cartier de rulote şi nu au fost incluse în programul de integrare. Acestea locuiesc într-un imobil care stă să se dărâme, fără curent şi apă. Lipsa actelor nu le permite să-şi găsească un loc de muncă şi se ascund de Poliţie de teamă să nu fie trimişi cu forţa înapoi în România. Sunt trişti că nu au fost selecţionaţi şi ei pentru programul de integrare. Criteriile de selecţie pentru acest program au fost capacitatea de a vorbi limba franceză, existenţa copiilor care să fie şcolarizaţi în Franţa şi dorinţa de a lucra în statul francez.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close