Antena 3 CNN Externe Rusia a anunţat SUA că trebuie să aleagă între parteneriatul cu Moscova şi susţinerea Georgiei

Rusia a anunţat SUA că trebuie să aleagă între parteneriatul cu Moscova şi susţinerea Georgiei

Rusia a anunţat SUA că trebuie să aleagă între parteneriatul cu Moscova şi susţinerea Georgiei
13 Aug 2008   •   23:00

În declaraţia de la Casa Albă, preşedintele George W. Bush a criticat Moscova pentru că nu a respectat acordul de pace convenit cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy. "Pentru a-şi îmbunătăţi relaţiile bilaterale cu Statele Unite, cu Europa şi cu alte state, precum şi pentru a-şi repara imaginea în lume, ne aşteptăm ca Rusia să-şi onoreze angajamentul de a acţiona pentru încetarea conflictului", a declarat Bush.

Bush a ţinut să sublinieze că ţara sa susţine puterea de la Tbilisi. În acest sens, el a anunţat că secretarul american de stat Condoleezza Rice se v deplasa în Franţa şi în Georgia pentru a susţine poziţia Washingtonului. În replică, Rusia a anunţat că Statele Unite trebuie să aleagă între parteneriatul cu Moscova şi susţinerea punctului de vedere georgian.

Ucraina continuă acţiunile care susţin poziţia sa pro-georgiană. La o zi după ce preşedintele Viktor Iuşcenko a participat la un miting la Tbilisi pentru susţinerea preşedintelui Mihail Saakaşvili, autorităţile de la Kiev au anunţat că ţara sa restricţionează deplasările flotei ruse din portul ucrainean Sevastopol.

Situaţia din Georgia a fost dezbătută la Bruxelles de miniştrii de externe din Uniunea Europeană. Şeful diplomaţiei britanice consideră că Uniunea trebuie să reexamineze parteneriatul cu Moscova, după atitudinea agresivă a Rusiei în conflictul armat din Georgia. "Cred că este foarte, foarte important ca acest mesaj să fie auzit, iar deceniile în care Europa a fost divizată diin cauza folosirii forţei să fie lăsate în urmă. Este inacceptabil ca probleme apărute la graniţele Rusiei să fie rezolvate prin forţă", a declarat David Miliband, ministrul britanic de Externe.

Finlanda, ţară care deţine preşedinţia OSCE, a propus trimiterea unei forţe internaţionale de menţinere a păcii în regiune. În plus, miniştri de externe din ţările membre NATO vor avea marţi, la Bruxelles, o reuniune extraordinară pe tema conflictului din Caucaz.

Antena 3

×
Parteneri
Hidroelectrica crește prețurile la energia electrică, pentru anumiți consumatori
x close