Antena 3 CNN Externe Rusia a livrat Iranului un nou transport de combustibil pentru centrala nucleară

Rusia a livrat Iranului un nou transport de combustibil pentru centrala nucleară

Rusia a livrat Iranului un nou transport de combustibil pentru centrala nucleară
22 Ian 2008   •   11:06

Rusia a livrat marţi dimineaţă al cincilea transport de combustibil destinat viitoarei centrale nucleare iraniene de la Bushehr. "Cel de-al cincilea transport de combustibil nuclear a sosit marţi dimineaţă la Bushehr", precizează un comunicat al Organizaţiei pentru Producţia şi Dezvoltarea Energiei Nucleare, citată de agenţia oficială Irna. Rusia a livrat până în prezent 55 de tone de combustibil din cantitatea de 82 de tone prevăzută în contract.

Transporturile precedente au fost livrate în perioada 17-28 decembrie şi 18-20 ianuarie. Alte trei transporturi urmează să fie livrate Iranului până în luna februarie, potrivit unui calendar stabilit de cele două părţi.

Ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki, a declarat la 30 decembrie că centrala de la Bushehr va funcţiona "la o capacitate de 50 la sută începând cu vara viitoare", în timp ce un purtător de cuvânt al companiei ruse Atomstroiexport a precizat că aceasta "nu va fi lansată înainte de sfârşitul anului 2008".

Cele cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate (Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie şi Franţa) alături de Germania se vor reuni marţi la Berlin pentru a dezbate o nouă rezoluţie menită să constrângă Iranul să suspende activităţile de îmbogăţire a uraniului.

Potrivit unei surse diplomatice de la Paris, cele şase puteri vor înainta "în următoarele zile" Consiliului de Securitate un al treilea proiect de rezoluţie care cuprinde sancţiuni împotriva Iranului.

MARILE PUTERI PREGĂTESC NOI SANCŢIUNI ÎMPOTRIVA IRANULUI

Antena 3

×
Parteneri
Florin Piersic, transferat cu avionul SMURD, la București
x close