Antena 3 CNN Externe Rusia a semnat acorduri de cooperare economică şi militară cu Abhazia şi Osetia de Sud

Rusia a semnat acorduri de cooperare economică şi militară cu Abhazia şi Osetia de Sud

Rusia a semnat acorduri de cooperare economică şi militară cu Abhazia şi Osetia de Sud
17 Sep 2008   •   23:30

Colaborarea dintre Rusia şi regiunile separatiste georgiene este acum oficială. Preşedintele Dmitri Medvedev a semnat miercuri acorduri de cooperare economică şi militară cu liderii Abhaziei şi Osetiei de Sud. Documentul prevede acordarea de asistenţă reciprocă, inclusiv militară, între Rusia şi republicile separatiste georgiene. Armata rusă va apăra, împreună cu forţele separatiste, frontierele Abhaziei şi Osetiei de Sud cu restul Georgiei.

Mai mult, Medvedev a avertizat că Moscova nu va mai permite o intervenţie georgiană în regiune. "O agresiune repetată a Georgiei ar duce la o catastrofă la scară regională, aşa că nimeni nu trebuie să se îndoiască de faptul că nu vom permite noi intervenţii militare. Nimeni nu trebuie să aibă iluzii cu privire la acest lucru", a declarat Dmitri Medvedev.

După decizia de miercuri, Rusia va cantona peste 7.600 de soldaţi în două baze militare din Osetia de Sud şi Abhazia. În opinia liderului de la Kremlin, aceste acorduri prelungesc intervenţia ruşilor din 8 august, când armata a intrat în Georgia pentru a contracara o ofensivă georgiană asupra separatiştilor.

Oficialii de la Tbilisi au reacţionat imediat. Ei acuză Moscova că prin aceste acorduri anexează de facto cele două regiuni şi că încalcă legile internaţionale.

Antena 3

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close