Antena 3 CNN Externe Rusia. Alegeri prezidenţiale cu final anunţat

Rusia. Alegeri prezidenţiale cu final anunţat

Rusia. Alegeri prezidenţiale cu final anunţat
02 Mar 2008   •   08:59

Scrutin cu final aşteptat în Rusia. Urnele s-au închis şi au apărut primele rezultate parţiale. Candidatul susţinut de Kremlin, Dimitri Medvedev, conduce potrivit primelor date cu 64,5 la sută. Şi sondajele la ieşirea de la urne îl desemnează câştigător pe Medvedev, cu aproape 70 de procente. Opoziţia rusă a cerut anularea alegerilor şi a semnalat o serie de nereguli în desfăşurarea scrutinului.

Partidul Comunist rus şi organizaţia nonguvernamentală rusă Golos au semnalat că observatorilor desemnaţi nu li s-a permis accesul în secţiile de votare. ?Ceea ce avem noi acum în Rusia nu se pot numi alegeri. Alegerile fără să ai posibilitatea să alegi nu sunt alegeri. De aceea, noi, opoziţia, nu participăm la această operaţiune a serviciilor secrete ruseşti. Nu ne pot păcăli şi pe noi, oamenii cinstiţi din Rusia?, a declarat liderul opoziţiei ruse, Mihail Kasianov.

Neregulile semnalate de opoziţie ar fi avut loc în câteva orăşele, unde observatorii şi-au dat seama că la deschiderea scrutinului, în urne erau deja buletine de vot. Incidente asemănătoare au mai fost şi în secţii de votare din Moscova sau Sankt Petersburg. Candidatul comunist la alegrile prezidenţiale, Ghenadi Ziuganov, a declarat că alegerile au fost ?cinice?.

Putin şi Medvedev au sărbătorit victoria la un restaurant din Moscova, înainte de închiderea urnelor. Încă de când au votat cei doi aliaţi, care vor forma un tandem la putere, au declarat că se simt mulţumiţi. Vladimir Putin va deveni cel mai probabil premierul Federaţiei Ruse după ce Dimitri medvedev va primi învestitura.

Dimitri Medvedev a colaborat 18 ani cu Putin, este omul care i-a fost alături încă de la debutul său pe scena politică în anii '90. Relaţia dintre cei doi s-a consolidat treptat. După colaborarea din administraţia locală la Sankt Petersburg au urmat o serie de posturi cheie pentru Medvedev: şef de campanie, preşedinte al Gazprom şi primvice prim ministru.

Dimitri Medvedev are 42 de ani şi este un vechi aliat al preşedintelui Putin de pe vremea când lucrau împreună la primăria din Sankt Petersburg, oraşul natal al preşedintelui rus. Dimitri Medvedev a ocupat, în anii 90, în administraţia municipală funcţia de consilier juridic. În 1999 s-a mutat la Moscova unde a condus administraţia guvernului, şi apoi prima campanie prezidenţială a lui Vladimir Putin în 2000. După victoria electorală a acestuia, Medvedev şi-a continuat ascensiunea. Iar în 2002 ajunge preşedintele gigantului rus Gazprom - corporaţia de stat din domeniul gazelor. În 2003, vine şi mai aproape de Putin şi este numit prim vice prim ministru. Iar la sfârşitul anului trecut este desemnat candidat la preşedinţie.

Specialiştii sunt de părere că puterea va rămâne în mâinile lui Vladimir Putin, dacă Dimitri Medvedev, candidatul propus de el la alegerile prezidenţiale, va deveni noul lider de la Kremlin.

Antena 3

×
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close