Antena 3 CNN Externe Rusia ameninţă cu o ripostă, în caz de activare a scutului SUA anti-rachetă

Rusia ameninţă cu o ripostă, în caz de activare a scutului SUA anti-rachetă

Rusia ameninţă cu o ripostă, în caz de activare a scutului SUA anti-rachetă
15 Dec 2007   •   15:25

Rusia a lansat sâmbătă un nou avertisment la adresa occidentalilor, acuzaţi că folosesc împotriva Moscovei Tratatul privind Forţele Convenţionale în Europa. În plus, Rusia ameninţă cu o ripostă, în caz de desfăşurare a scutului anti-rachetă american în Europa. Şeful Statului Major rus, generalul Iuri Baluievski, a declarat că lansarea unei rachete anti-rachetă, din cadrul scutului american ce urmează să fie amplasat în estul Europei, ar putea provoca în replică o lansare accidentală a unei rachete balistice intercontinentale.

Oficialul militar susţine că lansarea unei astfel de rachete din Polonia ar putea fi considerată de sistemul automatizat al Rusiei drept o rachetă balistică. Aşa că ar putea urma o contra-lovitură. Rusia se opune amplasării scutului american antirachetă, pe care Statele Unite îl considera necesar pentru a se apăra în faţa unor state ca Iranul. Generalul Baluievski consideră inadecvate propunerile americane cu privire la scutul antirachetă. Oficialul militar a precizat că Rusia şi Statele Unite sunt blocate pe moment, în cadrul discuţiilor.

În plus, şeful statului major rus a acuzat statele occidentale că se folosesc de tratatul Forţelor Convenţionale în Europa, un tratat simbolic de la finele războiului rece, pentru mişcări politice împotriva Rusiei. Criticile generalului survin pe fondul ieşirii Rusiei din Tratatul Forţelor Convenţionale în Europa, pe 12 decembrie. Tratatul, un instrument-cheie al securităţii pe bătrânul continent, limitează armamentul din Atlantic până în Urali. Rusia şi-a acuzat însă partenerii occidentali că nu au semnat varianta revizuită a documentului, şi a suspendat participarea sa la acest Tratat.

Antena 3

×
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close