Antena 3 CNN Externe Rusia îşi întăreşte poziţia în zona arctică. SUA trebuie să îşi înnoiască flota

Rusia îşi întăreşte poziţia în zona arctică. SUA trebuie să îşi înnoiască flota

Rusia îşi întăreşte poziţia în zona arctică. SUA trebuie să îşi înnoiască flota
17 Iul 2008   •   16:57

Rusia preia conducerea în ?cursa pentru oceanul Arctic?, potrivit unui oficial din conducerea Pazei de Coastă americane, citat de agenţia rusească Ria Novosti. Comandantul Thad Allen a avertizat Comitetul de Transport şi Infrastructură american că rusia o ia înaintea SUA în ceea ce priveşte controlul zonei arctice. Potrivit declaraţiilor sale, Rusia a lansat anul trecut cel mai mare spărgător de gheaţă din flota sa, care se afla în construcţie încă din 1989. Acesta facilitează accesul Rusiei la resursele din zona arctică.

Rusia şi SUA sunt singurele două naţiuni care au pobilitatea de a sparge gheaţa din zona arctică, însă flota rusească pare să fie într-o formă mai bună, cu ?şapte-opt? spărgătoare de gheaţă care folosesc arsenal nuclear, în timp ce flota americană este mai puţin dotată.

Experţii sunt de părere că Rusiei îi vor trebui aproximativ 10 spărgătoare de gheaţă echipate nuclear, pentru a face faţă creşterii scutului arctic şi traficului mare din zona Mării Nordului. Oficialii ruşi au anunţat deja că vor aloca aproximativ 33,9 milioane de dolari pentru întreţinerea flotei arctice în 2008, şi că vor construi până în 2015 un spărgător de gheaţă nuclear de nouă generaţie.

Rusia a efectuat deja două expediţii arctice, în 2005 şi în vara lui 2007.

Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close