Antena 3 CNN Externe Rusia îşi schimbă atitudinea faţă de scutul antirachetă care va fi amplasat în Polonia

Rusia îşi schimbă atitudinea faţă de scutul antirachetă care va fi amplasat în Polonia

Rusia îşi schimbă atitudinea faţă de scutul antirachetă care va fi amplasat în Polonia
12 Sep 2008   •   12:04

  Scutul american antirachetă, care va fi găzduit de Polonia, ameninţă direct securitatea Rusiei dar Moscova este deschisă negocierilor cu Guvernul de la Varşovia în acest sens, a declarat, joi, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, citat de Reuters. Moscova s-a arătat nemulţumită de decizia Poloniei de a găzdui zece rachete de interceptare, parte a scutului antirachetă. Statele Unite au declarat că scutul nu vizează Rusia ci este îndreptat spre ţări ca Iranul.

"Nu putem să nu vedem riscurile care decurg din apropierea forţelor strategice ale SUA de graniţa noastră. Suntem siguri că, pe o perioadă îndelungată, acest sistem amplasat în Europa nu ar putea să ţintească decât forţele strategice ale Rusiei”, a declarat ministrul de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei conferinţe de presă organizată cu omologul său polonez, Radoslaw Sikorski.

Premierul rus, Vladimir Putin, a avertizat Polonia şi Cehia în privinţa amplasării scutului american antirachetă. "Ţintirea acestor ţări se va întâmpla odată cu aducerea acelor rachete", a precizat Putin.

Occidentul a fost avertizat joi de premierul rus, Vladimir Putin, să nu declanşeze o cursă a înarmărilor în Europa prin amplasarea scutului american antirachetă în apropierea graniţei Rusiei şi că nu există temei pentru un nou Război Rece.

"Vă rog nu generaţi o cursă a înarmărilor în Europa. Nu este necesară. De ce să facem acest lucru? Să stăm liniştiţi cât timp ei lansează rachete?", a subliniat el.

La rândul lui, ministrul Lavrov şi-a nuanţat comentariile îndemnând spre dialog. "Nu considerăm că Polonia ar fi o ameninţare pentru Federaţia Rusă.

Nu suntem în totalitate de acord, dar susţinem dialogul", a precizat el. Cotidianul polonez Gazeta Wyborcza a publicat joi un interviu în care Lavrov a cerut garanţii Statelor Unite şi aliaţilor săi că scutul nu va fi îndreptat împotriva ţării sale.

Potrivit analiştilor şi oficialilor polonezi, vizita lui Lavrov indică dorinţa Rusiei de a repara relaţiile cu Europa, după ce, în urma conflictului cu Georgia, Moscova s-a trezit izolată la nivel global.

Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close