Antena 3 CNN Externe Rusia lansează o nouă generaţie de submarine nucleare

Rusia lansează o nouă generaţie de submarine nucleare

Rusia lansează o nouă generaţie de submarine nucleare
13 Feb 2008   •   17:12

Rusia a lansat primul Submarin dintr-o nouă generaţie de la destrămarea Uniunii Sovietice, a anunţat, miercuri, compania producătoare, citată de Reuters. Submarinul Iuri Dolgoruki a fost lansat marţi noaptea la şantierul Sevmaş din oraşul arctic Severodvinsk.

Numit după prinţul slav care a contribuit la apărarea Moscovei, submarinul din clasa Borei poate transporta 107 marinari timp de 100 de zile fără a ieşi la suprafaţă.

Construcţia submarinului Iuri Dolgoruki a durat peste 12 ani din cauza problemelor de finanţare care au survenit în anii '90, când industria constructoare de nave a pierdul numeroşi experţi talentaţi şi fonduri guvernamentale.

Rusia a întâmpinat probleme în dezvoltarea rachetelor balistice de tip Bulava-M. Noile submarine pot transporta între 12 şi 16 rachete.

Flota navală rusă a desfăşurat recent exerciţii în Oceanul Atlantic, în urma unei ieşiri în Marea Mediterană.

Preşedintele Vladimir Putin, care şi-a intensificat retorica împotriva NATO ca urmare a extinderii alianţei către Rusia, încurajează dezvoltarea armelor ca parte a planului de a reconstrui forţa de atac nuclear a Rusiei.

Antena3.ro

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close