Antena 3 CNN Externe Rusia laudă SUA pentru "răspunsul calm și profesionist" în criza declanșată de incidentul din Polonia

Rusia laudă SUA pentru "răspunsul calm și profesionist" în criza declanșată de incidentul din Polonia

Kremlinul a lăudat, miercuri, Statele Unite ale Americii pentru răspunsul ponderat la incidentul din Polonia, unde o rachetă căzută marți într-o localitate din apropierea frontierei cu Ucraina a ucis două persoane.

Rusia laudă SUA pentru "răspunsul calm și profesionist" în criza declanșată de incidentul din Polonia
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    16 Noi 2022   •   15:37

"Este logic să acordăm atenție reacției reținute și (...) profesioniste a părții americane, a președintelui american”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un briefing de presă la Moscova.

În schimb, el a calificat reacția statelor europene drept "isterică și rusofobă".

Peskov le-a mai cerut oficialilor polonezi - care l-au convocat pe ambasadorul rus la Varșovia în urma incidentului - să fie mai reținuți, mai echilibrați și mai profesioniști.

Inițial, Polonia a comunicat că teritoriul său a fost lovit de o rachetă rusească, fără a indica cine a lansat proiectilul.

Miercuri, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că racheta care a căzut în satul Przewodow, în apropiere de granița cu Ucraina, a fost, probabil, lansată de apărarea antiaeriană ucraineană, în replică la atacul aerian masiv declanșat de Rusia asupra Ucrainei.

Duda a spus că nimic nu indică un atac cu intenție împotriva Poloniei.

Șeful NATO: "Racheta a fost, probabil, lansată de Ucraina, dar vina finală aparține Rusiei"

Anterior, surse americane au arătat că proiectilul căzut la Przewodow a fost lansat de pe teritoriul ucrainean.

Cu câteva ore înainte, președintele american Joe Biden spunea că este "improbabil" ca racheta din Polonia să fi fost lansată de Rusia, ținând cont de traiectoria urmată.

O reuniune de urgență a ambasadorilor statelor NATO a ajuns la o concluzie similară.

"Nu sunt indicii că incidentul din Polonia a reprezentat un atac deliberat sau că Rusia pregătește acțiuni militare împotriva NATO", a declarat Secretarul General al alianței militare, Jens Stoltenberg.

Și el a arătat că analiza preliminară a NATO indică faptul că racheta căzută la Przewodow a fost lansată de apărarea antiaeriană ucraineană pentru a intercepta un proiectil al forțelor Moscovei.

"Vina aparține, în cele din urmă, Rusiei, care poartă un război ilegal în Ucraina", a concluzionat Stoltenberg.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close