Antena 3 CNN Externe Rusia. Medvedev continuă politica lui Putin în privinţa scutului american

Rusia. Medvedev continuă politica lui Putin în privinţa scutului american

Rusia. Medvedev continuă politica lui Putin în privinţa scutului american
27 Iun 2008   •   18:51

Rusia se opune în continuare planurilor americane de construire a unui scut antirachetă în Europa, chiar şi după schimbarea liderului de la Kremlin. Noul preşedinte, Dmitri Medvedev, a catalogat aceste planuri drept o ameninţare pentru securitatea în regiune. Avertismentul a fost lansat în cadrul reuniunii Rusia-Uniunea Europeană. Ca şi predecesorul său, Vladimir Putin, actualul lider de la Kremlin a criticat ferm proiectul scutului antirachetă, pe care Statele Unite vor să îl instaleze pe teritoriul unor state europene.

Dmitri Medvedev a avertizat Uniunea Europeană asupra faptului că se bazează pe puteri din afară pentru a asigura securitatea pe continentul european. Preşedintele rus a mai spus că a discutat cu liderii europeni posibilitatea organizării unui summit european, în cadrul căruia să se decidă încheierea unui pact de securitate pentru Europa.

„Considerăm că proiectul este unul dăunător şi nu reuşeşte să îndeplinească principala sarcină, şi anume asigurarea securităţii pe teritoriul european sau în plan global. Este o problemă comună şi am declarat că vom negocia pe această temă cu Occidentul”, a declarat Medvedev.

Pentru participanţii la summit, dosarul energetic a fost pe primul plan. Moscova a solicitat Europei Occidentale să-şi deschidă porţile pentru concernul Gazprom, în timp ce europenii doresc să investească mai mult în extracţia de petrol şi gaz din Rusia.

Mai mult, cele două părţi au început şi negocierile pentru încheierea unui nou parteneriat strategic. Întâlnirile vor debuta săptămâna viitoare, la Bruxelles.

Antena 3

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close