Antena 3 CNN Externe Rusia: Polonia se expune unui atac nuclear din cauza scutului antirachetă american

Rusia: Polonia se expune unui atac nuclear din cauza scutului antirachetă american

Rusia: Polonia se expune unui atac nuclear din cauza scutului antirachetă american
15 Aug 2008   •   17:32

Scutul antirachetă pe care Statele Unite intenţionează să îl amplaseze în Europa de est va fi îndreptat către Rusia, a declarat vineri preşedintele Dmitri Medvedev. "Instalarea unor elemente ale scutului antirachetă în Europa este o măsură împotriva Federaţiei Ruse", a spus Medvedev, la o conferinţă de presă susţinută alături de cancelarul german Angela Merkel, citează AFP.

Mai mult, după ce Statele Unite şi Polonia au semnat, joi, acordul pentru instalarea unor elemente ale scutului american antirachetă pe teritoriul polonez, un general rus a declarat că fosta ţară comunistă (n.r. Polonia) se expune unui atac, posibil nuclear. Declaraţia generalului Anatoli Nogoviţin este cea mai puternică ameninţare pe care Rusia a făcut-o la adresa planurilor americane de a instala elemente ale scutului antirachetă în Europa.

SUA susţin că sistemul este menit să blocheze atacurile ţărilor din orientul mijlociu, însă Moscova susţine că este îndreptat către Rusia. "Polonia, găzduind acest sistem, se expune unui atac ? 100%", a declarat Nogoviţin pentru agenţia Interfax, citează Associated Press. El a adăugat că doctrina militară a Rusiei permite folosirea armelor nucleare "împotriva aliaţilor ţărilor care deţin arme nucleare, dacă le ajută în vreun fel".

Aceste ultime evenimente înrăutăţesc situaţia tensionată deja existentă în urma conflictului din Osetia de Sud. Oficialii americani susţin însă în continuare că baza de intercepţie din Polonia este destinată să apere SUA şi Europa de atacuri venite din "state ticăloase" precum Iran. Mai mult, oficialii americani spun că sincronizarea semnării acestui acord cu luptele dintre Rusia şi Georgia nu a fost făcută cu intenţie.

Antena3.ro

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close