Antena 3 CNN Externe Rusia propagă o nouă terorie a conspirației, că SUA dezvoltă arme biologice în Ucraina. China susține aceste informații

Rusia propagă o nouă terorie a conspirației, că SUA dezvoltă arme biologice în Ucraina. China susține aceste informații

O teorie a conspirației este promovată de instituțiile de știri ruse și chineze. Conform acesteia, SUA operează laboratoare de arme biologice în Ucraina.

Rusia propagă o nouă terorie a conspirației, că SUA dezvoltă arme biologice în Ucraina. China susține aceste informații
Sursa foto: Twitter/ #TrumpWon
de Cerasela Stafie    |    09 Mar 2022   •   14:38

Informațiile conform cărora Statele Unite ale Americii dezvoltă arme biologice în laboratoare din Ucraina au fost distribuite la scară largă pe rețelele de socializare, de publicații precum Sputnik. Mai recent, au devenit declarații oficiale la Kremlin.

Astfel de știri, care nu au nicio sursă concretă, sunt publicate chiar pe site-ul agenţiei de presă de stat a Federaţiei Ruse, TASS. Mai mult, purtătorul de cuvând al a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova susține că aceste știri sunt reale, confirmate de oficiali americani.

”În aceste zile, suspiciunea noastră de lungă durată, ne-am exprimat-o în mod repetat de un an, despre activitățile Statelor Unite în Ucraina privind dezvoltarea de materiale biologice de calitate militară corespunzătoar a fost confirmată”, a spus Zakharova. Ea susține că subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland, a fost cea care a recunoscut.

De fapt, oficialul american a afirmat că, într-adevăr, Ucraina deține astfel de laboratoare și și-a exprimat temerile că Rusia le-ar putea folosi. ”Ucraina are facilități de cercetare biologică, despre care, de fapt, suntem acum destul de îngrijorați că trupele ruse ar putea încerca să le preia. Lucrăm cu ucrainenii la modul în care pot preveni ca oricare dintre aceste materiale de cercetare să cadă în mâinile forțelor ruse”,  a declarat Victoria Nuland, care nu a spus absolut nimic de vreo implicare a Statelor Unite în activitățile acelor facilități.

În schimb, SUA colaborează cu Ucraina în cadrul Programului de Reducere a Amenințărilor Biologice al Departamentului de Apărare. Potrivit site-ului web al Ambasadei SUA în Ucraina, programul urmărește ”să se asigure că Ucraina poate detecta și raporta focarele cauzate de agenți patogeni periculoși înainte ca acestea să reprezinte amenințări la securitate sau stabilitate”, scrie Business Insider.

Informațiile au fost preluate și de China. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat în timpul unei conferințe de presă că laboratoarele din Ucraina conțineau o ”cantitate mare de viruși periculoși”.

"Care este adevărata intenție a SUA? Ce a făcut, în mod concret?" a spus Zhao, ulterior, într-un videoclip postat pe Twitter. "Comunitatea internațională a avut de mult timp îndoieli. Încă o dată, îndemnăm SUA să dea un raport complet asupra activităților sale militare biologice în țară și în străinătate și să accepte verificarea multilaterală".

×
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close