Antena 3 CNN Externe Rusia recunoaşte independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud

Rusia recunoaşte independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud

Rusia recunoaşte independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud
26 Aug 2008   •   14:13

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a anunţat marţi că Rusia recunoaşte independenţa celor două republici separatiste ale Georgiei, Abhazia şi Osetia de Sud. "Am semnat decretele privind recunoaşterea de către Rusia a independenţei Osetiei de Sud şi Abhaziei. Rusia cere şi altor state să îi urmeze exemplul", a declarat Medvedev, menţionând că este singura opţiune pentru protejarea vieţilor omeneşti.

Prima reacţie internaţională a venit din partea Suediei, care spune că recunoaşterea, de către Rusia, a independenţei celor două republici separatiste georgiene, constituie o încălcare deliberată a dreptului internaţional. "Această decizie înseamnă o încălcare clară şi deliberată a dreptului internaţional şi principiilor fundamentale pentru stabilitate în Europa", a declarat ministrul suedez de Externe, Carld Bildt.

Consiliul Federaţiei şi Duma de Stat au adoptat, luni, cu unanimitate o declaraţie prin care au făcut apel la preşedintele rus să recunoască independenţa celor două teritorii. În urma acestei recunoaşteri, va exista posibilitatea de a le anexa, Osetia de Sud unificându-se astfel cu Osetia de Nord în cadrul Federaţiei Ruse, sunt de părere analiştii.

Regimul de la Tbilisi denunţă riscul "colonizării" de către Rusia a teritoriilor separatiste care şi-au proclamat unilateral independenţa după destrămarea URSS la începutul anilor 1990, dar nu au fost recunoscute până în prezent de nicio ţară.

Antena3.ro

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close