Antena 3 CNN Externe Rusia: Scutul american antirachetă ameninţă securitatea Europei

Rusia: Scutul american antirachetă ameninţă securitatea Europei

Rusia: Scutul american antirachetă ameninţă securitatea Europei
15 Iul 2008   •   16:43

Planurile Statelor Unite ale Americii să amplaseze un scut antirachetă în Cehia şi Polonia subminează aranjamentele de securitate din Europa, care au menţinut pacea în regiune zeci de ani, a declarat preşedintele rus Dmitri Medvedev, marţi. Într-un discurs dur susţinut în faţa diplomaţilor ruşi, Medvedev a spus că scheletul de securitate s-ar putea prăbuşi din cauza scutului şi a problemelor cu tratatul Forţelor Convenţionale.

"Această securitate comună nu poate supravieţui dacă una dintre părţi distruge elemente izolate a construcţiei strategice. Acest lucru nu ne satisface", a spus Medvedev, un fost avocat, în vârstă de 42 de ani. "Instalarea elementelor americane ale scutului antirachetă în Europa de Est nu face decât să înrăutăţească situaţia. Trebuie să reacţionăm adecvat în această situaţie", a adăugat el, citat de Reuters.

Scutul antirachetă face parte dintr-un sistem de protecţie împotriva ameninţărilor iraniene, însă Rusia nu este convinsă explicaţiile SUA şi suspectează că adevăratul scop este slăbirea Federaţiei. Într-un comunicat care evocă retorica din Războiul Rece, Rusia a avertizat SUA să nu instaleze scutul în apropierea graniţelor ei.

Antena3.ro

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close