Antena 3 CNN Externe Rusia solicită acces permanent la bazele scutului american antirachetă

Rusia solicită acces permanent la bazele scutului american antirachetă

Rusia solicită acces permanent la bazele scutului american antirachetă
09 Apr 2008   •   09:59

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, spune că temerile Rusiei cu privire la scutul american antirachetă în Europa ar putea fi înlăturate numai dacă ofiţerii ruşi vor avea în permanenţă acces la bazele scutului. Rusia consideră scutul o ameninţare la adresa securităţii ţării, din această cauză deteriorându-se relaţiile dintre Moscova şi Washington până la nivelul din timpul Războiului Rece. În ciuda diferendelor, Rusia şi Moscova au căzut de acord în privinţa adoptării unor măsuri de restabilire a încrederii propuse de Washington.

"Din toate aceste propuneri ne interesează numai două lucruri: prezenţa permanentă a ofiţerilor noştri şi mijloace tehnologice adecvate de monitorizare (a activităţilor din baze)", a declarat Srghei Lavrov într-un interviu la postul de radio Ecoul Moscovei.

"Pentru noi este important să vedem secundă cu secundă în ce parte este orientat acest radar şi ce se întâmplă la baza din Cehia", a adăugat ministrul de Externe.

"În propunerile pe care le-am primit nu se menţionează prezenţa permanentă, se spune că ofiţerii pot fi staţionaţi la ambasadele Rusiei din Polonia şi Cehia", a explicat Lavrov.

În replică, Tomas Pojar, adjunctul ministrului ceh de Externe a precizat că "o prezenţă permanentă nu va fi luată în considerare. Dacă ruşii chiar ţin la transparenţă, aceasta ar putea fi asigurată printr-o combinaţie de mai multe metode. Am oferit ofiţeri de legătură cu acces în baze", a încheiat Pojar.

SUA vor să instaleze un radar în Cehia şi alte zece interceptoare de rachetă în Polonia, totul pentru a preveni atacurile din partea unor state ca Iran şi Coreea de Nord. Pe de altă parte, Rusia se teme ca teritoriul să nu îi fie monitorizat de americani.

Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close