Antena 3 CNN Externe Rusia trebuie să ceară voie României pentru realizarea gazoductului South Stream

Rusia trebuie să ceară voie României pentru realizarea gazoductului South Stream

Rusia trebuie să ceară voie României pentru realizarea gazoductului South Stream
29 Feb 2008   •   14:20

Moscova trebuie să ceară acordul Ucrainei şi României pentru realizarea gazoductului South Stream. Rusia a ajuns la o înţelegere cu viitorii cumpărători, însă a uitat să negocieze cu ţările de tranzit, apreciază o publicaţia rusă de afaceri. Gigantul rus Gazprom a refuzat să comenteze informaţia. Tronsonul maritim al viitoarei conducte va trece prin zona economică a Ucrainei din Marea Neagră, cu care Rusia are un conflict în domeniul gazelor naturale.

Gigantul Gazprom a refuzat să comenteze acest aspect pentru ziarul rus. Surse din cadrul marelui concern spun, însă, că traseul viitorului gazoduct South Stream va traversa zona economică din Marea Neagră fie a Turciei, fie a Ucrainei sau a României.

În plus, adjunctul ministrului rus al energiei Anatoli Ianovski a confirmat că pentru construcţia gazoductului va fi nevoie de acordul Ucrainei şi al României. Zilele trecute, Gazprom a ameninţat din nou că va suspenda livrările de gaze către Ucraina.

Kievul are termern până pe 3 martie, a doua zi după desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din Rusia, să-şi reglementeze problema datoriei de un miliard şi jumătate de dolari. Joi, la Moscova, Rusia şi Ungaria au semnat un acord interguvernamental cu privire la participarea Budapestei la South Stream, care va tranzita teritoriul ungar. Rusia a semnat acorduri similare cu Bulgaria, Serbia şi Austria.

Gazoductul South Stream va fi destinat diversificării rutelor de transport a gazului rusesc spre Europa. South Stream este concurentul proiectului european Nabucco, la care participă şi România.

Antena 3

×
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close