Antena 3 CNN Externe Rusia. Un manual şcolar îl prezintă pe Stalin ca pe un ?manager eficient?

Rusia. Un manual şcolar îl prezintă pe Stalin ca pe un ?manager eficient?

Rusia. Un manual şcolar îl prezintă pe Stalin ca pe un ?manager eficient?
03 Sep 2008   •   13:54

Un nou manual de istorie din Rusia îi învaţă pe cei mici că Stalin a fost un om ?raţional?, un ?manager eficient?, iar crimele în masă comise de el sunt perfect justificabile în contextul istoric în care a trăit. Potrivit manualului, acţiunile tiranului au avut un singur ţel, acela de a moderniza Rusia.

Manualul, intitulat ?Istoria Rusiei 1900-1945?, face parte dintr-o serie de noi manuale care au fost aprobate de statul rus şi care vor fi folosite în anul şcolar care urmează. Acesta reprezintă una din încercările primului-ministru, Vladimir Putin, de a prezenta trecutul Rusiei într-o lumină cât mai favorabilă. Mai mult, pare a fi o tentativă nereuşită de a muşamaliza crimele lui Stalin.

Unul dintre autorii manualului, Anatoli Utkin, îndeamnă profesorii ruşi să scoată în evidenţă, în sala de clasă, contextul istoric în care Stalin a trăit şi faptul că acţiunile lui sunt perfect justificabile. "Felul în care acesta a decis să acţioneze a fost unul raţional, iar stilul de conducere al lui Stalin a fost cel al unui ?manager eficient?, a mai spus acesta.

Editorul, Alexander Danilov, a declarat că manualul nu este o formă de manipulare. ?Nu încercăm să-i luăm apărarea lui Stalin. Vrem doar să explorăm personalitatea acestuia şi să arătăm care au fost motivele acţiunilor lui şi rezultatele pe care le-a obţinut.? a declarat acesta publicaţiei "Daily Mail". Compania care editează manualul are strânse legături cu Kremlinul, iar manualul nu ar fi putut fi tipărit fără aprobarea şi susţinerea guvernului rus.

Alexander Kamensky, directorul departamentului de istorie din cadrul Universităţii de Stat pentru Ştiinţe Umaniste, a declarat că, din nefericire, predarea istoriei în şcolile ruseşti a devenit o metodă de propagandă ideologică.

Istoricii sunt de părere că mai mult de 20 de milioane de oameni au murit ca urmare a acţiunilor lui Stalin. Multora dintre aceştia li s-au confiscat proprietăţile şi au fost exilaţi în Siberia, unde au murit de foame, de frig şi de extenuare, deoarece erau puşi să muncească în lagăre fără să fie hrăniţi. Aproximativ şase milioane dintre persoanele ucise la comanda lui Stalin au fost evrei.

Antena3.ro

×
Parteneri
Generalul Florian Coldea, audiat de procurorii DNA în calitate de suspect
x close