Antena 3 CNN Externe Rusia va înceta orice fel de relaţii cu Alianţa Nord-Atlantică

Rusia va înceta orice fel de relaţii cu Alianţa Nord-Atlantică

Rusia va înceta orice fel de relaţii cu Alianţa Nord-Atlantică
26 Aug 2008   •   09:26

Moscova dă semne că se depărtează şi mai mult de Occident, după conflictul din Georgia. Preşedintele Dmitri Medvedev susţine că Rusia este pregătită pentru orice fel de sancţiuni i-ar impune Alianţa Nord-Atlantică. Analiştii spun însă că, în toată această dispută, Rusia are un as în mânecă. Teritoriul său este tranzitat de convoaiele NATO care asigură provizii şi echipament forţelor mobilizate în Afganistan.

Liderul de la Kremlin este hotărât să nu facă nicio concesie Occidentului. Dmitri Medvedev spune că Rusia se pregăteşte chiar pentru o îngheţare totală a relaţiilor cu Alianţa Nord-Atlantică. Acesta a mai adăugat: "Nu avem nevoie de iluzia unui parteneriat. Este evident că nu suntem încântaţi de faptul că suntem înconjuraţi din toate părţile de baze militare, că un număr tot mai mare de ţări sunt atrase în NATO şi că ni se spune să nu ne îngrijorăm."

Potrivit analiştilor, Rusia mizează pe o carte importantă. În cadrul summit-ului NATO de la Bucureşti, din aprilie, cele două părţi au căzut de acord asupra unei rute alternative de transport a proviziilor pentru forţele din Afganistan. Ruta tranzitează teritoriul Rusiei. Oficialii ruşi spun că acordul încheiat la Bucureşti nu mai este valabil, odată ce Rusia a suspendat cooperarea militară cu NATO, săptămâna trecută. Este cel mai recent episod din războiul declaraţiilor purtat de Moscova cu Occidentul, în urma conflictului din Georgia.

Rusia a stârnit din nou proteste ieri, când Legislativul său a votat pentru recunoaşterea independenţei republicilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud. Statele Unite au calificat acest vot drept inacceptabil. Chiar preşedintele american George Bush a cerut Rusiei să nu recunoască independenţa celor două regiuni.

Antena3

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close