Antena 3 CNN Externe Rusia vrea să extindă flota din Marea Neagră, de la baza ucraineană

Rusia vrea să extindă flota din Marea Neagră, de la baza ucraineană

Rusia vrea să extindă flota din Marea Neagră, de la baza ucraineană
30 Mai 2008   •   14:23

Comandantul marinei ruseşti a declarat vineri că Flota Mării Negre ar putea fi extinsă la 100 de nave, la baza de la Sevastopol - port în peninsula ucraineană Crimeea. ?Înţelegerea de bază este să avem până la 100 de nave de război în Flota Mării Negre, comparativ cu 35 de nave în prezent. De asemenea, vom avea până la 25.000 de angajaţi, în timp ce acum avem 11.000?, a declarat Amiralul Vladimir Vistoschi, citat de Ria Novosti.

Acesta a spus că Rusia are nevoie de Flota Mării Negre pentru a-şi proteja interesul naţional. ?Rusia are interes strategic în oceanele mondiale şi le va apăra. Ne vom spori prezenţa. În orice caz, Flota Mării Negre va rămâne la Sevastopol. Şi nu doar că va rămâne, dar se va dezvolta?, a spus Vistoschi, adăugând că Rusia nu intenţionează să îşi retragă flota după ce expiră înţelegerea cu Ucraina, în 2017.

Flota Mării Negrea se foloseşte în prezent de o gamă de facilităţi navale în peninsula Crimeea, în urma unui acord semnat cu Ucraina în 1997. Preşedintele ucrainean Victor Iuşcenko a declarat însă recent că înţelegerea nu va fi prelungită şi după 28 mai 2017, ţara sa încercând să adere la NATO şi la Uniunea Europeană. Rusia a criticat în mod repetat dorinţa Ucrainei de a adera la NATO, spunând că este o violare a înţelegerilor bilaterale de prietenie, şi a spus că va face tot posibilul ca Ucraina să nu facă parte din alianţa nord-atlantică.

În ultimul episod al disputei dintre Rusia şi Ucraina, primarul Moscovei, Iuri Lujkov, a fost împiedicat să intre în fosta republică sovietică, din cauza cererilor sale insistente ca o bază de la Sevastopol să fie ?transferată? înapoi Rusiei.

Antena3.ro

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close