Antena 3 CNN Externe Ruşii fac bilanţul celor 8 ani în care l-au avut preşedinte pe Putin

Ruşii fac bilanţul celor 8 ani în care l-au avut preşedinte pe Putin

Ruşii fac bilanţul celor 8 ani în care l-au avut preşedinte pe Putin
25 Feb 2008   •   15:31

Cu mai puţin de o săptămână înainte de alegerile prezidenţiale, ruşii fac bilanţul celor 8 ani în care Kremlinul a fost condus de Vladimir Putin. După două mandate de preşedinte al Federaţiei Ruse, Putin nu este gata să renunţe la putere. El va reveni cu siguranţă ca prim-ministru. Liderul de la Kremlin s-a declarat mulţumit de ce a realizat în cele două mandate. „Nu cred că am avut eşecuri serioase. Toate ţelurile pe care mi le-am propus, le-am şi dus la îndeplinire", a declarat el.

Ruşii recunosc faptul că, în timpul mandatului lui Putin, ţara a trecut prin schimbări masive. Pe fondul unor venituri importante aduse de exportul de petrol şi gaze naturale, Rusia a avut o creştere economică de peste 7 procente în fiecare an. Rusia are 53 de miliardari, iar nivelul de trai e vizibil mai bun.

Viaceslav Nikolov, analist politic de la Moscova, spune că „acum opt ani, salariile întârziau cu lunile, iar pensionarii nu-şi primeau pensiile ani în şir. Acum nu se mai întâmplă aşa ceva. Ruşii trăiesc mult mai bine decât acum opt ani. Rusia n-a fost niciodată într-o formă mai bună".

Creşterea economică a fost însoţită, însă, de un control foarte strict al vieţii politice şi sociale. Putin a repus pe picioare serviciile de securitate ruse. Demonstraţiile opoziţiei se termină de cele mai multe ori în mod brutal, cu arestarea şi agresarea politicienilor. Guvernul de la Moscova a desfiinţat activitatea mai multor organizaţii non-guvernamentale internaţionale, pe motiv că se amestecă prea mult în treburile interne ale Rusiei.

Cu toate acestea, preşedintele rus se bucură de o imensă popularitate. Putin va fi în continuare în prim planul vieţii politice.

Dimitri Medvedev, favoritul alegerilor prezidenţiale, a anunţat deja că îl va propune pe Putin pentru funcţia de premier.

Antena3.ro

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close