Antena 3 CNN Externe Saakaşvili: Georgia nu face "niciun compromis" cu Rusia

Saakaşvili: Georgia nu face "niciun compromis" cu Rusia

Saakaşvili: Georgia nu face "niciun compromis" cu Rusia
15 Aug 2008   •   12:22

Georgia anunţă că nu va face "niciun compromis" cu Rusia, iar singurele negocieri trebuie să vizeze retragerea "forţelor de ocupaţie" ruse. Este declaraţia preşedintelui georgian Mihail Saakaşvili într-un interviu acordat presei ruse. Între timp, situaţia din Caucaz este din ce în ce mai tensionată în pofida acordului de pace mediat de Franţa. Trimişii noştri speciali în regiune au fost prinşi într-un schimb de focuri, alături de alte echipe de ziarişti.

Războiul declaraţiilor continuă şi la nivel înalt. Preşedintele georgian acuză Rusia că doreşte să distrugă nu doar Georgia, ci înseşi "valorile occidentale", iar ministrul rus de Externe spune că Georgia trebuie să renunţe la Abhazia şi Osetia de Sud. Statele Unite iau în calcul suspendarea Consiliului Rusia-NATO sau boicotarea Jocurilor de Iarnă de la Soci.

Saakaşvili a acuzat ruşii, într-un interviu, că s-au "pregătit" mult timp pentru operaţiune şi a adăugat că armata rusă este cea care a distrus capitala osetă, Ţhinvali.  Mai mult Saakaşvili spune că Rusia urmăreşte "răsturnarea Guvernului şi limitarea sau distrugerea independenţei georgiene”. Trupele ruse, care afirmau că se vor retrage din Gori, au anunţat că vor mai rămâne în oraş până astăzi. În vestul Georgiei, o importantă coloană militară rusească a părăsit zona de la graniţa cu Abhazia, îndreptându-se spre oraşul Kutaisi.

Georgienii acuză, însă, armata rusă de atrocităţi şi purificare etnică.  La Kremlin, preşedintele Dmitri Medvedev i-a primit pe liderii separatişti din Abhazia şi Osetia de Sud şi a lăsat să se înţeleagă că Rusia le-ar putea recunoaşte independenţa.

La rândul său, preşedintele George W. Bush şi-a reafirmat sprijinul pentru integritatea teritorială a Georgiei. Ministrul american al apărării, Robert Gates, a exclus, însă, orice implicare militară a Statelor Unite în actualul conflict..

Antena3

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close