Antena 3 CNN Externe Salonul Inventika 2008: Vehiculele Oblio şi Video Comparatorul (FOTO)

Salonul Inventika 2008: Vehiculele Oblio şi Video Comparatorul (FOTO)

Salonul Inventika 2008: Vehiculele Oblio şi Video Comparatorul (FOTO)
07 Oct 2008   •   17:36

Marţi a luat startul cea de-a 34-a ediţie a Târgului Tehnic Internaţional Bucureşti (TIB), manifestare care găzduieşte şi a 12-a ediţie a Salonului Internaţionale de Invenţii, Cercetare Ştiinţifică şi Tehnologii Noi ? Inventika 2008, în Complexul Expoziţional Romexpo, Pavilioanele 13 şi 15.
Printre invenţiile prezentate în cadrul salonului s-au remarcat vehiculele din seria Oblio dezvoltate de Justin Virgilius Capra, Marian Velcea şi Alex Munteanu Coacă. Oblio 2P este un triciclu pliabil echipat cu motor electric integrat în butucul roţii de direcţie. Lungimea vehiculului variază între două valori, în funcţie de regimul de utilizare, fiind scurt în staţionare. Triciclul poate fi transportat în birou sau locuinţă şi se cuplează direct la priză. Viteza maximă a prototipului este de 30 de kilometri la oră iar autonomia de maxim 50 de kilometri.

Oblio 3C ca şi 2P, ?încearcă să creeze o breşă în transportul economic şi ergonomic?, a declarat Velcea Marian, unul dintre cei care au contribuit la dezvoltarea vehiculelor. Obliio 3C este un triciclu cu tracţiune hibridă, care dispune de motoare electrice integrate în butucii roţilor din spate. Vehiculul benefciază de un sistem care îi permite să se încline la viraje, iar la staţionare blochează puntea spate.

La Salonul Iventika 2008 pot fi admirate şi alte invenţii, dintre care amintim aparatul care analizează documentele de valoare. Deja folosit în ţară, la punctele de trecere a frontierei, Video Comparatorul are ca scop depistarea documentelor false. La lumina normală pot fi identificate vizele şi bancnotele false. Prin folosirea luminii UV, examinarea vizuală şi prelucrarea electronică a imaginilor, pot fi depistate, cu ajutorul aparatului, orice fel de falsuri, imitaţii sau alterări ale documentelor.

În cadrul TIB 2008 şi concomitent cu Inventika 2008 se desfăşoară, tot la Romexpo, Salonul Cercetării 2008. Expoziţia are ca scop promovarea rezultatelor obţinute de unităţile de cercetare ? dezvoltare, în cadrul programelor naţionale. Aici, cercetătorii şi inventatorii au ocazia de a lua contact direct cu reprezentanţi ai mediului de afaceri dar şi cu publicul de specialitate din ţara şi străinătate.

Târgul Tehnic Internaţional Bucureşti, Inventika şi Salonul Cercetării 2008 pot fi vizitate până sâmbătă, 11 octombrie, inclusiv, între orele 10-18, preţul biletului fiind de 8 lei.
Florin Tulbure, Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close