Antena 3 CNN Externe Săracii UE vor putea polua mai mult decât statele dezvoltate

Săracii UE vor putea polua mai mult decât statele dezvoltate

Săracii UE vor putea polua mai mult decât statele dezvoltate
16 Ian 2008   •   16:19

Ţările cele mai bogate ale UE vor primi cote mai scăzute pentru emisiile de gaze cu efect de seră, în vreme ce statele mai puţin dezvoltate, mai ales cele nou admise din estul Europei, şi-ar putea chiar mări cotele respective, faţă de cele acceptate în 2005. Cotidianul El Pais publică în ediţia sa de miercuri măsurile cele mai importante ale pachetului legislativ propus de Comisia Europeană referitor la reducerea emisiiilor de gaze cu efect de seră.

Obiectivele UE privesc reducerea emisiei de gaze cu efect de seră cu 20% ( faţă de nivelul din 1990) până în 2020, o dată cu expirarea protocolului de la Kyoto în 2012, şi atingerea pragului de 20% din energia consumată pentru sursele de energie alternativă.

După săptămâni întregi de discuţii, executivul european va pune pe masă la 23 ianuarie pachetul legislativ care prevede ca reducerea gazelor cu efect de seră să se facă în fiecare stat în parte "ţinând cont de PIB-ul pe cap de locuitor al statelor membre", deşi nu sunt enunţate cifrele exacte ce corespund fiecărui stat membru.

Deşi statele nou-admise, mai puţin dezvoltate, vor avea dreptul la cote de emisie mai mari, ele nu vor putea depăşi cu mai mult de 20% nivelul de acum trei ani. Criteriul se va aplica în sectoare cum sunt cel imobiliar, în agricultură, transport şi comerţ.

În proiectul legislativ se mai enunţă şi regulile de respectat pentru a ajunge ca, până în 2020, 20% din energia consumată în ţările UE să provină din surse alternative (faţă de 8,5% cât este în prezent) şi ca biocombustibilul să fie folosit în proporţie de 10%. Şi în cazul energiilor alternative se va ţine cont de creşterea economică a fiecărui stat, plecând însă de la o cifră de bază, mai scrie cotidianul spaniol.

Rompres

×
Parteneri
Lidia Buble a filmat îngrozită incendiul din nordul Bucureştiului
x close